Bytesguide för dina pensionspengar

I början av december kommer det in nya pengar till din premiepension. PPM-pengarna, som de också kallas, är en del av den allmänna pensionen (som du ser i orange kuvertet). Du kan välja själv hur du vill placera pengarna i premiepensionen. Även i dina tjänstepensioner kan du göra olika typer av val.

En hel del av din framtida pension finns på konton i ditt namn. Det gäller både i den allmänna pensionen och i tjänstepensionen. Då kan du själv välja hur du vill ha pengarna placerade. För den som inte väljer finns det förvalsalternativ.

PPM – Premiepensionen

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och placerad i fonder

Fonderna kan ha olika inriktning. Pengarna kan du placera i olika typer av aktier eller räntepapper över hela världen.

Premiepensionens del är 2,5 procent av din lön upp till cirka 41.000 kronor i månaden. Som mest handlar det alltså om drygt 11.000 kronor som ska placeras varje år. När pengarna kommer in på ditt premiepensionskonto, som finns hos Pensionsmyndigheten, fördelas de efter det val som du har gjort tidigare. Om du till exempel har valt att ha lika mycket i två olika fonder så kommer pengarna att fördelas lika i de båda fonderna, även om en av fonderna kanske haft en bättre värdeutveckling och kanske är värd mer.

Som högst kan du välja fem olika fonder samtidigt och du gör dina val hos Pensionsmyndigheten. Du väljer fonder direkt och behöver inte gå via något bolag. Du kan byta fonder när du vill och hur ofta du vill. Normalt brukar ett byte ta någon dag att genomföra.

Om du inte gör något val hamnar dina pengar i AP7 Såfa. Det är ett generationssparande där dina tillgångar är placerade i aktier när du är upp till 55 år. Sedan flyttas pengarna gradvis över till räntesparande, vilket gör att värdeutvecklingen på sparandet blir stabilare.

Så här byter du:

När du loggar in på minPension kan du se var din premiepension är placerad och vad den är värd just nu.

Vill du byta fonder gör du det på Pensionsmyndighetens hemsida. När du loggar in kommer du till dina egna uppgifter. Scrolla ner tills du kan se vilka premiepensionsfonder du har nu. Under informationen finns rutan ”Byt fonder”. Följ instruktionerna.

Det finns sorteringsverktyg som hjälper dig att söka ut en viss typ av fond, till exempel generationsfond.Du kan se vilken avgift de olika fonderna har. Det finns också tydliga informationsblad som berättar mer om de olika fonderna.

skärmdump som visar "sök och jämför fonder"

Du behöver inte logga in för att kolla vilka fonder som finns. Det finn en direktingång till fonderna från Pensionsmyndighetens ingångssida.

Tjänstepensionen

Den vanligaste typen av tjänstepension är en kollektivavtalad tjänstepension. Här förekommer två olika typer av pensionslösningar. I en vissa avtal blandas både förmåns- och premiebestämd pension. Det handlar om två olika sätt att tjäna in till sin pension.

Förmånsbestämd pension

Pension som i förväg bestäms till ett visst belopp eller till en viss nivå av till exempel slutlön. Du har inte pengarna på något konto utan nivån på pensionen bestäms när du går i pension. Det kan till exempel handla om en procentandel av dina sista årslöner. Här kan du alltså inte göra några val eller flytta pengar.

På minPension visas de förmånsbestämda pensionerna i klump. För att hjälpa dig att uppskatta värdet av din förmånsbestämda pension presenterar vi den också i kronor per månad.

intjänad pension itp

Vad är premiebestämd pension 

Premiebestämd pension kan även kallas avgiftsbestämd pension. Varje år du arbetar och har tjänstepension betalas en viss procent av lönen till ditt pensionskonto. Pensionen storlek bestäms av hur mycket pengar som satts in under arbetslivet och utvecklingen på det kapitalet.

I den premiebestämda pensionen kan du välja hur du vill ha dina pengar placerade. De olika avtalen har förhandlat fram olika val som du ska ta ställning till. Du väljer dels vilket bolag som du vill ska förvalta dina pengar, dels om du vill att pengarna ska placeras i en fondförsäkring eller i en traditionell försäkring.

Har du pengarna i en fondförsäkring byter du fonder när du vill hos det bolag du har valt. Att byta från en traditionell försäkring är svårare och går ibland inte alls. Däremot kan ju nya intjänade pengar placeras på ett helt annat sätt än du tidigare valt.

Gör du inget val finns en förvalslösning där dina pengar placeras. I de kollektivavtalade lösningarna är förvalet en traditionell försäkring. Där blandas dina pengar i olika tillgångsslag som aktier, räntepapper eller fastigheter.

På minPension kan du se hur dina pengar är placerade och i vilket bolag de finns. Du ser också vad ditt intjänade kapital är värt. Vill du ändra ditt sparande inom bolaget, till exempel byta till en annan fond, tar du kontakt med pensionsbolaget. Vill du flytta dina pengar eller spara framtida pengar någon annanstans tar du kontakt med din valcentral. Om du är osäker på vilken valcentral du har kan du fråga på jobbet.

Text: Kristina Kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s