Ny uppdaterad prognos för allmän pension

En byggarbetare tittar på sin mobiltelefon

Nu finns uppdaterade siffror för den allmänna pensionen på Minpension.se. Uppdateringen kan både innebära att prognosen för den allmänna pensionen både höjs och sänks. 

Det är pensionsrätterna för dina inkomster från 2016 som nu lagts till det du redan tjänat in till din framtida pension. Siffrorna kommer även att finnas med i det orange kuvert som kommer nästa år.

För dem som bara har inkomstgrundad pension och ligger nära pensionsuttaget höjs prognosen för inkomstpensionen med cirka 2,5 procent. För varje intjänad miljon till inkomstpensionen betyder det alltså 25 000 kronor i nya pengar plus de nya intjänade pensionsrätterna.

Ju yngre du är desto mindre blir höjningen eftersom då bara en liten del av den slutliga behållningen påverkas. Om du bara har garantipension får du en höjning med 1,1 procent. Har du lite av varje blir det någonstans där emellan.

Samtidigt med de nya pensionsrätterna passar Pensionsmyndigheten på att sänka de ränteantaganden, den så kallade förskottsräntan,  som görs när premiepensionen ska beräknas. Sänkningen innebär att prognosen för premiepensionen – och där med för den totala pensionen – minskar något.

För den som är född på 70-talet och kommer att ha tjänat in till premiepension under hela sitt arbetsliv innebär det nya ränteantagandet att kompensationsgraden för den totala pensionen sjunker med omkring en procent. För den som har en lön på 30 000 kronor i månaden innebär det 300 kronor mindre i pension per månad jämfört med tidigare prognosantaganden.

För den som närmar sig pensionsåldern har premiepensionen mindre betydelse, eftersom intjänandetiden är kortare.  Den exakta effekten är större ju yngre du är, men för en 65-åring blir sänkningen 13 procent. Det motsvarar 130 kronor per tusenlapp i förväntad utbetalning av premiepension.

Orsaken till förändrade ränteantagandena är dagens låga räntor: ”De förväntas bli låga under lång tid framöver vilket gör att prognosen för framtid avkastning skrivs ner”,  skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Antaganden om framtida värdeutveckling påverkar även tjänstepensionerna. Här kallas det för prognosräntor. Prognosräntorna i flera tjänstepensionsavtal har tidigare sänkts på liknade sätt.

Vill du veta mer om prognosränta? Här hittar du Konsumenternas förklaring. 

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

Det här inlägget postades i Ha koll på din pension, Omvärldsbevakning, På gång på minpension, PPM och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s