Så kan en kurvas lutning höja pensionen för äldre

Det finns ett enkelt sätt att höja pensionen för äldre pensionärer.  I dag får unga pensionärer mest pension – för att de ska hinna leva upp sina pengar. Men om det sättet att betala ut pensioner ändras kan äldre pensionärer få högre pension.

Kvinnor som julpysslar

Det finns ett ord i pensionssystemet som det sällan pratas om. Normen. Normen betyder att unga pensionärer får högre pension än de egentligen skulle få. De lånar av sin egen framtid. Vitsen med normen är att fler ska överleva sin pensionsutbetalning.

Innebörden av normen är att pensionen i början av utbetalningen är högre än i slutet. Som en följd av detta har pensionärer inte samma ” löneökningar ” som de som fortfarande jobbar. Pensionärerna får inte heller samma uppräkning av sina pensionspengar. Istället minskas uppräkningen av deras pension med 1,6 procent per år.

Graf: Om utbetalningarna av pension följer den röda linjen – och inte den gula som i dag – kan pensionen bli högre för äldre pensionärer

Om utbetalningarna av pension följer den röda linjen – och inte den gula som i dag – kan pensionen bli högre för äldre pensionärer

Liknande utbetalningsmetod finns i många tjänstepensioner. Mycket pengar betalas ut i början, innan du hunnit dö ifrån dina pengar. Bra i synnerhet för den som dör tidigt, innan åldersgruppens uppskattade medellivslängd.

Nackdelen är att den som lever länge får en lägre pension än om normen inte funnits.

I takt med att vi lever allt längre leder det till att den som hunnit bli riktigt gammal riskerar att få en väldigt låg pension.

Men vad händer om normen ändras, till en lägre procentsats, eller tas bort helt och hållet? Då blir det mindre pengar per månad i början av pensionärslivet. Men mer pengar senare. I takt med att medellivslängden ökar kommer fler att få del av högre pensionsinkomster senare i livet.

Så vad skulle vara vitsen med att vi får mer pengar när vi blir äldre? Svaret finns i diagrammet nedan. Det visar att det framför allt är kvinnor som är 75 år och äldre som har de riktigt låga pensionerna. Lägg till det att kvinnor lever längre än män, och att de ofta lever mer en partner som är några år äldre. Då är risken stor att de kommer att många år på sin ålders höst när de lever ensamma och samtidigt har en låg pension.

Graf: Andel av äldre i Sverige med en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten efter åldersgrupp och kön, 2016.Andel av äldre i Sverige med en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten efter åldersgrupp och kön, 2016.

I början av pensionärslivet däremot är chansen större att ekonomin delas av två. En hel del tjänstepensioner betalas också ut på fem år, vilket gör att ekonomin är bättre då än senare i livet.

Med mindre pengar i början och mer sedan går det på så sätt att komma till rätta med kvinnors låga pensioner. Inte undra på att en och annan politiker börjat tala om att det kanske är dags att ändra lutningen på utbetalningskurvan.

Förlorarna är de män som också ofta har låga pensioner och som dessutom sällan kan räkna med ett långt liv.

I flera inlandskommuner i mellersta och norra Sverige är männens medellivslängd en bra bit under 80 år. De får räkna med att betala notan om normen.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

2 reaktioner till “Så kan en kurvas lutning höja pensionen för äldre

  1. Min maka har haft pension sedan 1996, kommer den pensionen att uppräknas med index? Var kan man i så fall söka ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s