Förändringar i den allmänna pensionen – så berörs du

I Minpensionspodden går vi igenom förslaget om förändringarna i den allmänna pensionen >>

Det finns nu en överenskommelse i riksdagens Pensionsgrupp, där sex av partierna ingår, om förändringar i den allmänna pensionen. Här kan du läsa om förändringarna som föreslås och om hur de påverkar dig.

 År 2020

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs år 2020 från 61 till 62 år. Det innebär att om du är född 1959 och senare så kan du börja ta ut din allmänna pension från 62 års ålder.

LAS-åldern, rätten att ha kvar sin anställning enligt lagen om anställningsskydd, höjs från 67 till 68 år.

År 2023

Garantipensionen höjs till 66 år.

Garantipensionen är det statliga stöd som du får om du har låg pension. Garantipensionen betalas i dag ut från det år du fyller 65 år. Från 2023 föreslås den åldern höjas till 66 år. Det innebär att om du är född 1958 och senare så omfattas du av förändringen. Övriga trygghetssystem, t ex sjukersättning och a-kassa ska också få förändrade åldersgränser.

Undantag: Om du har arbetat 44 år eller längre ska det gå att få garantipensionen tidigare.

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

LAS-åldern höjs till 69 år.

År 2026

Lägsta ålder för uttag av allmän pension höjs från 63 till 64 år. Det innebär att om du är född 1963 och senare kommer du att börja kunna ta ut din allmänna pension från 64 års ålder.

Bostadstillägg och andra grundskydd

Garantipensionen kommer att utökas med ett tilläggsbelopp och bostadstillägget ska höjas. Det ska gå att jobba längre och ändå behålla nivån på garantipensionen. Ett utredningsförslag om allt detta ska presenteras i februari 2018.

Premiepensionen

Premiepensionen ska reformeras. Det innebär sannolikt färre fonder än i dag.

Tjänstepension

De här pensionerna berörs inte av Pensionsgruppens förslag till förändring. Men det kan ändå innebära att tjänstepensionerna ändras på sikt för att anpassas till den allmänna pensionen. Det är upp till arbetsmarknadens parter att besluta om det.

Privat sparande

Berörs inte av de föreslagna förändringarna.

Så påverkas prognosen på Minpension

Din pensionsprognos ändras inte i nuläget. I det uttagsalternativ som visas först är uttagsåldern satt till 65 år. Det gäller även om du har lång tid kvar till pension och kan beröras av ändrade regler. Om du vill se hur stor pensionen blir om du jobbar till 66 år kan du ändra utbetalningsålder i verktyget.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Så fungerar pensionen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till Förändringar i den allmänna pensionen – så berörs du

 1. Ing-marie skriver:

  När kan jag tidigast söka pension är född 1959

 2. backlund hans-erik skriver:

  hej började ta ut pension vid 61. jobbade vidare sporadiskt fram till nu, fick besked om intjänade pensionspoäng från fora. ska inte min pension höjas eftersom jag har tjänat in mer poäng? så att säga uppdateras?
  mvh H-E B

  • eklundmaria skriver:

   Hej!
   När du arbetar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension. När det gäller arbetsgivarens inbetalning till avtalspension/tjänstepension när du har påbörjat ditt pensionsuttag är det en uppgörelse mellan dig och din arbetsgivare. Om du är osäker på vad som gäller bör du prata med din arbetsgivare.
   Hälsningar
   Maria

 3. Ella skriver:

  Hej är född 1964 när kan jag gå tidigast pension .. tacksam för svar.mvhElla.

 4. Ove Andersson skriver:

  Är född 1954 april har tagit ut full pension i över 2 år. Ska jag få mer skatt enligt media, på 1000 kr månaden? Låter konstigt tar ut hela pensionen så fort det gå

 5. Anonym skriver:

  Jag är född 1957 februari tänkte gå i pension vid. 63år

 6. Olof Söderberg skriver:

  Hej
  Jag är född 19560428 i den nya systemet får jag bli pension från 65 års åldern?

  • eklundmaria skriver:

   Hej!
   Är du född 1956 berörs du inte av det nya förslaget. Du kan alltså börja ta ut din allmänna pension från 61 års ålder eller jobba fram till 67.
   Hälsningar
   Maria

 7. Anna Andersson skriver:

  Vad innebär det här: ”För dem födda 1976 eller senare gäller andra regler för åren 16-25. För att åren ska gälla måste du ha en pensionsgrundande inkomst som motsvarar varje års inkomstbasbelopp.”
  Innebär det att om en person som är född låt oss säga 1980 och har aldrig arbetat, inte kommer få någon garantipension alls?
  Tycker era texter är svåra att begripa.

  • eklundmaria skriver:

   Hej Anna!

   Om du är född 1980 och inte har haft en pensionsgrundande inkomst över cirka 40.000 kronor/år under åren 16-25 år får du ingen garantipension för dessa år.

   Hälsningar
   Maria

 8. Veselin Bumbic skriver:

  Hej!
  Undrar om jag avstår eller tar bara en fjärde del av pensionen i tre år(64 till 67) hur ska det påverka det min pension efter den perioden? Kommer jag att få förhöjd den och hur mycket?
  Mvh Veselin

  • eklundmaria skriver:

   Hej!

   Idag det svårt att simulera det du beskriver i vår tjänst. Just nu utvecklar vi, tillsammans med Pensionsmyndigheten, en ny uttagstjänst som ska göra det enklare att simulera olika situationer inför pensionen, Den första versionen lanseras januari 2019.
   Generellt kan man säga att din livsvariga pension blir högre om du har möjlighet att skjuta upp uttaget.Om du kan vänta med att ta ut din pension till 67 år istället för vid 64, stiger i snitt din pension med 3.000 kronor (1.000 kronor/år för en person med medelinkomst).

   Hälsningar
   Maria

   • Veselin Bumbic skriver:

    Tack för svaret! Om du säger 3000 kr – menas det per år?

   • eklundmaria skriver:

    Hej igen!
    För varje år en medelinkomsttagare kan skjuta upp uttaget av pension blir det 1000 kronor mer i månaden. Livsvarigt. Detsamma gäller om du tar ut din pension ett år tidigare. Då ger det i snitt 1000 kronor lägre pension varje månad.
    Du bör göra en egen prognos på minPension, den angivna summan är generell.
    Hälsningar
    Maria

 9. Jeanette skriver:

  I pensionsprognosen, om jag vill gå så tidigt som möjligt, som för mig blir vid 64 år – ska jag välja att jag vill gå vid 64 års ålder och det blir då rätt prognos? Med gamla systemet hade jag velat gå vid 61. Tjänstepensionen kan jag fortfarande än så länge, ta ut vid 61 års ålder?

  • eklundmaria skriver:

   Hej Jeanette!
   Om du skriver 64 år i prognosen så blir prognosen rätt. Och reglerna i din tjänstepension gäller som tidigare.
   Hälsningar
   Maria på Minpension.se

 10. Flávio Flôres Da Cunha skriver:

  Jag är föd 1955-01-01 i den nya systemet får jag bli pension från 65 års åldern. Är den nya systemet påverkar mig ? Hur påverkar det mig?

 11. Michael Karlsson skriver:

  Vad gäller om man jobbat sedan 1974 och är född 610319? (44 års regeln)
  Menar vad räknas som att ha jobbat,jag var vikarie 1974-1979 räknas det?
  Menar hur mycket måste man ha jobbat gällande 44 års regeln?
  Jag hade planerat gå vid 61 först,men kan jag via den regeln gå vid 62 nu?

  • eklundmaria skriver:

   Hej Michael!
   Jag känner mig osäker på hur 44-årsregeln ska tolkas. Rekommenderar dig att kontakta Pensionsmyndighetens kundtjänst på telefon 0771-776 776, kanske har de fått mer info än vi.
   Hälsningar
   Maria

 12. Binge skriver:

  Hur beräknas att man har haft 44 års arbetsliv? Började jobba när jag var 18 år. Vad jag tänker på är exempelvis värnplikt och om du har studerat med ersättning (motsvarande 80 % av lön), hur räknas det i den totala tiden? Född 1961.

  • eklundmaria skriver:

   Hej!
   Jag känner mig osäker på hur 44-årsregeln ska tolkas. Rekommenderar dig att kontakta Pensionsmyndighetens kundtjänst på telefon 0771-776 776, kanske har de fått mer info än vi.
   Hälsningar
   Maria

 13. Lars Nilsson skriver:

  Hej!
  När jag tittar på ”tidtabellen” ovan så får jag intrycket att den andra höjningen av LAS-åldern till 69 år skall ske år 2026. Men jag har för mig att jag någonstans såg uppgiften att den här höjningen skulle ske redan år 2023.
  Vad gäller här?
  Hälsningar
  Lars Nilsson

 14. Ann-Christin skriver:

  Jag är född november 1961, när kan ja tidigast gå i pension

  • eklundmaria skriver:

   År 2023 höjs den lägsta åldern för uttag av allmän pension från 62 till 63 år. Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

  • köksal cenim skriver:

   jag är född 1961 när kan jag gå I pansion

 15. Mikael skriver:

  Jag är född 1958, men började jobba som 17 åring, alltså 1975, jag var egen företagare under sex år och var sedan arbetslös under ca: 1 år, kommer jag att få ta min pension vid 65, då jag enligt mina beräkningar lätt kommer upp i 44 år av arbetsliv?

  • eklundmaria skriver:

   År 2023 föreslås garantipensionen att höjas till 66 år vilket skulle påverka dig som är född 1958, läs mer om garantipension här: https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/garantipension-om-du-har-lag-pension

   Du som är född 1958 har dock (enligt förslaget) rätt att ta ut din allmänna pension liksom idag, från 61 års ålder.

   • Katalin skriver:

    Jjag som är född 1958 kan börja ta ut min allmänna pension 2019 – då 61år.
    Så 2023 65år, då blir jag utan Garantipensionen till året efter 2024 ?

   • eklundmaria skriver:

    Det stämmer. Om du är född 1958 får du garantipension först från 66 års ålder. Dock kan du börja ta ut din inkomst- och premiepension från 61 år.

   • KATALIN JAKOBSSON skriver:

    Hur kan det ordnats så att Garantipensionen INTE följer med idag, utan det blir en lucka på ”inkomstbortfall” av (garantipensionen) från 65 år till 66 år.
    För att gå i pension (inkomst- och premiepension) vid 61 tidigare så fick man Garantipension vid 65 år.
    Är verkligen denna ”1ÅRsmiss” gjord med flit ?

 16. Lennart skriver:

  Född Januari 1959, tänkte gå vid 61 år ! är jag tvungen att jobba ett år extra ?

 17. Edip skriver:

  Jag är föd 19540102 i den nya systemet får jag bli pension från 65 års åldern. Är den nya systemet påverkar mig ? Hur påverkar det mig?

 18. Carin Meller Parup skriver:

  När kommer pensionen att börja betalas ut när man har sjukbidrag? Typ sjukpension som det hette förr.

  • eklundmaria skriver:

   SOm förslaget ser ut nu kommer garantipensions ålder att höjas från 65 till 66 år från 2023. Det innebär att om du är född 1958 och senare så påverkas du. Har du sjukersättning kommer åldern när sjukpenningen upphör också att ändras. Hälsningar Kristina Kamp

 19. Hans Gustafsson skriver:

  I texten står det, född 1959 höjs lägsta ålder för pension till 62 år 2020.
  Vidare står om jag är född 2 år senare, 1961 så höjs lägsta ålder för pension till 63 år 2023.
  Men mellan 2020-2023 är det tre år. Varför blir det så?

 20. Veronica Weberitsch skriver:

  Är 55 år idag och har sedan i år börjat ta ut min tjänstepension för att jag överlåtit min butik som jag drivit i 37 år. Det var planerat så att jag kan ta ut min tjänstepension fram tills jag fyller 61 ( då den har en utbetalningsperiod på 5 år) och sedan få min vanliga pension från 61. Vad skall jag nu göra under de 2 åren som man nu ”trollat bort” för mig???
  Är det meningen att jag skall söka mig ett nytt jobb när jag är 61.
  Man kan ju inte leva på luft…väl?
  Allvarligt talat hur tänkte man här?

 21. Bengt Brock skriver:

  Hej!
  Jag är född 1959 och har i gamla systemet tänkt gå i pension vid 63 år dvs 2 år senare än 61 år. Med nya reglerna så kan jag också gå i pension vid 63 år (2022) men får jag då ungefär samma pension som i gamla systemet vid 63 år eller motsvarar min pension 61 år i det gamla systemet??? Detta går inte att finna denna information någonstans så jag hoppas ni vet detta då informationen är viktig för de flesta.
  Nästa fråga när är min pension uppdaterad enligt de nya reglerna för nu törs jag inte lite på sidan.

  • eklundmaria skriver:

   Du får samma nivå på din pension som tidigare, alltså den nivån du hade vid 63 år. Det som har ändrats är åldern som du kan börja ta ut din pension. Lyssna gärna på vår podd där vi förklarar närmare http://bit.ly/2yRYdCC
   Hälsningar Kristina Kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s