Förändringar i den allmänna pensionen – så berörs du

I Minpensionspodden går vi igenom förslaget om förändringarna i den allmänna pensionen >>

Det finns nu en överenskommelse i riksdagens Pensionsgrupp, där sex av partierna ingår, om förändringar i den allmänna pensionen. Här kan du läsa om förändringarna som föreslås och om hur de påverkar dig.

 År 2020

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs år 2020 från 61 till 62 år. Det innebär att om du är född 1959 och senare så kan du börja ta ut din allmänna pension från 62 års ålder.

LAS-åldern, rätten att ha kvar sin anställning enligt lagen om anställningsskydd, höjs från 67 till 68 år.

År 2023

Garantipensionen höjs till 66 år.

Garantipensionen är det statliga stöd som du får om du har låg pension. Garantipensionen betalas i dag ut från det år du fyller 65 år. Från 2023 föreslås den åldern höjas till 66 år. Det innebär att om du är född 1958 och senare så omfattas du av förändringen. Övriga trygghetssystem, t ex sjukersättning och a-kassa ska också få förändrade åldersgränser.

Undantag: Om du har arbetat 44 år eller längre ska det gå att få garantipensionen tidigare.

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär at om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

År 2026

Lägsta ålder för uttag av allmän pension höjs från 63 till 64 år. Det innebär att om du är född 1963 och senare kommer du att börja kunna ta ut din allmänna pension från 64 års ålder.

LAS-åldern höjs till 69 år.

Bostadstillägg och andra grundskydd

Garantipensionen kommer att utökas med ett tilläggsbelopp och bostadstillägget ska höjas. Det ska gå att jobba längre och ändå behålla nivån på garantipensionen. Ett utredningsförslag om allt detta ska presenteras i februari 2018.

Premiepensionen

Premiepensionen ska reformeras. Det innebär sannolikt färre fonder än i dag.

Tjänstepension

De här pensionerna berörs inte av Pensionsgruppens förslag till förändring. Men det kan ändå innebära att tjänstepensionerna ändras på sikt för att anpassas till den allmänna pensionen. Det är upp till arbetsmarknadens parter att besluta om det.

Privat sparande

Berörs inte av de föreslagna förändringarna.

Så påverkas prognosen på Minpension

Din pensionsprognos ändras inte i nuläget. I det uttagsalternativ som visas först är uttagsåldern satt till 65 år. Det gäller även om du har lång tid kvar till pension och kan beröras av ändrade regler. Om du vill se hur stor pensionen blir om du jobbar till 66 år kan du ändra utbetalningsålder i verktyget.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Så fungerar pensionen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Förändringar i den allmänna pensionen – så berörs du

 1. Ann-Christin skriver:

  Jag är född november 1961, när kan ja tidigast gå i pension

  • eklundmaria skriver:

   År 2023 höjs den lägsta åldern för uttag av allmän pension från 62 till 63 år. Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

 2. Mikael skriver:

  Jag är född 1958, men började jobba som 17 åring, alltså 1975, jag var egen företagare under sex år och var sedan arbetslös under ca: 1 år, kommer jag att få ta min pension vid 65, då jag enligt mina beräkningar lätt kommer upp i 44 år av arbetsliv?

 3. Lennart skriver:

  Född Januari 1959, tänkte gå vid 61 år ! är jag tvungen att jobba ett år extra ?

 4. Edip skriver:

  Jag är föd 19540102 i den nya systemet får jag bli pension från 65 års åldern. Är den nya systemet påverkar mig ? Hur påverkar det mig?

 5. Carin Meller Parup skriver:

  När kommer pensionen att börja betalas ut när man har sjukbidrag? Typ sjukpension som det hette förr.

  • eklundmaria skriver:

   SOm förslaget ser ut nu kommer garantipensions ålder att höjas från 65 till 66 år från 2023. Det innebär att om du är född 1958 och senare så påverkas du. Har du sjukersättning kommer åldern när sjukpenningen upphör också att ändras. Hälsningar Kristina Kamp

 6. Hans Gustafsson skriver:

  I texten står det, född 1959 höjs lägsta ålder för pension till 62 år 2020.
  Vidare står om jag är född 2 år senare, 1961 så höjs lägsta ålder för pension till 63 år 2023.
  Men mellan 2020-2023 är det tre år. Varför blir det så?

 7. Veronica Weberitsch skriver:

  Är 55 år idag och har sedan i år börjat ta ut min tjänstepension för att jag överlåtit min butik som jag drivit i 37 år. Det var planerat så att jag kan ta ut min tjänstepension fram tills jag fyller 61 ( då den har en utbetalningsperiod på 5 år) och sedan få min vanliga pension från 61. Vad skall jag nu göra under de 2 åren som man nu ”trollat bort” för mig???
  Är det meningen att jag skall söka mig ett nytt jobb när jag är 61.
  Man kan ju inte leva på luft…väl?
  Allvarligt talat hur tänkte man här?

 8. Bengt Brock skriver:

  Hej!
  Jag är född 1959 och har i gamla systemet tänkt gå i pension vid 63 år dvs 2 år senare än 61 år. Med nya reglerna så kan jag också gå i pension vid 63 år (2022) men får jag då ungefär samma pension som i gamla systemet vid 63 år eller motsvarar min pension 61 år i det gamla systemet??? Detta går inte att finna denna information någonstans så jag hoppas ni vet detta då informationen är viktig för de flesta.
  Nästa fråga när är min pension uppdaterad enligt de nya reglerna för nu törs jag inte lite på sidan.

  • eklundmaria skriver:

   Du får samma nivå på din pension som tidigare, alltså den nivån du hade vid 63 år. Det som har ändrats är åldern som du kan börja ta ut din pension. Lyssna gärna på vår podd där vi förklarar närmare http://bit.ly/2yRYdCC
   Hälsningar Kristina Kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s