Skatt och pension 2018

Äldre par som betalar räkningar vid köksbordArbetsinkomster och pension beskattas olika. Din ålder har också betydelse. Högst skatt betalar du på pension som tas ut tidigt, lägst skatt på arbetsinkomster sent i arbetslivet. Skillnaderna kan vara stora.  Här kan du kolla din egen skatt och se olika exempel på hur skatten slår.

Om du inte har så långt kvar till pensionen så spelar skatten på pension roll för din pensionsplanering. Vad blir det kvar i plånboken efter skatt?

De siffror som redovisas i prognosen på Minpension.se är vad du kan förvänta dig att få i pension före skatten är betald. Samma gäller för de löner som redovisas.

Här får du hjälp att ta reda på hur skatten påverkar pensionen.

 1. Räkna ut din egen skatt
 2. Se hur din ålder påverkar skatten
 3. Se hur skatten blir om du arbetar och tar ut pension samtidigt
 4. Se vad som händer med skatt på pension om du bor i ett annat land
 5. Slipp kvarskatt

1) Så här kollar du din egen skatt

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad just din skatt blir.

Obs! Tänk på att Skatteverkets tabeller gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du börjar ta ut din pension.

Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika.  Vill du veta vilken skatt som gäller i din kommun , titta här: kolla kommunalskatten där du bor

Animerad flicka, Medel-TereseExempel: så här gör Medel-Terese
Medel-Terese är 65 år och tänker påbörja sitt pensionsuttag. Hennes födelseår är alltså 1953. Om hon vill se vad skatten blir från det år hon fyller 66 år så skriver hon istället in födelseåret 1952 i Skatteverkets beräkningssnurra.

Hon vet inte riktigt vilken kommunal skatt hon har, men skriver in 32:00 kronor eftersom det är en ganska normal kommunalskatt i Sverige. Hennes förväntade pension är 18.000  kronor i månaden, alltså 216.000 kronor om året. Den siffran skriver hon in i rutan ”Allmän pension, tjänstepension m.m.” i beräkningssnurran.

Medel-Terese klickar på ”Beräkna” längst ner på sidan. Då får hon besked om hur mycket skatt hon skulle betala om hon var pensionär. För Medel-Terese skulle det bli 60 288 kronor.

Kvar i Medel-Terese plånbok blir: 216.000 minus 60.288 = 155 712 kronor per år eller cirka 13.000 kronor i månaden. Det år Medel-Terese fyller 66 år sjunker hennes skatt till 44 256  eftersom grundavdraget höjs från den åldern.  Kvar i plånboken blir 14 300 kronor i månaden.

2) Din ålder spelar roll 

Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. För pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år är skatten högre än när du blir äldre. För arbetsinkomster får du också lägre skatt från det år du fyller 66 år. Anledningen är att grundavdragen är olika. I år är det personer som är födda 1952 och tidigare som omfattas av den lägre skatten.

Exempel:
Inkomst 20.000 kronor i månaden, skattetabell 32

Typ av inkomst Skatt
Pension före 66 år 5.700 kronor
Pension från 66 år 4.400 kronor
Lön före 66 år 4.200 kronor
Lön från 66 år 2.200 kronor

Är du född 1952 och tidigare och har en pension på högst 17.000 kronor i månaden är skatten densamma som för löneinkomster för den som är under 66 år.

Skatt som inte påverkas av din ålder

Kapitalinkomster, till exempel vinsten om du säljer din bostad, fonder eller aktier, påverkas inte av vid vilken ålder du har när skatten betalas. Är du bosatt i ett annat land och betalar sink-skatt finns det inte heller några åldersregler.

3) Skatt om du tar ut pension och arbetar samtidigt

Om du jobbar och tar ut pension samtidigt, kommer delar av dina inkomster att beskattas som lön, inklusive jobbskatteavdrag. Den inkomstdel som är pension beskattas som det.

Exempel
Inkomst 20.000 kronor i månaden, varav 10.000 kr är lön och 10.000 kronor som pension, skattetabell 32.

Inkomst pension och lön Skatt
Före 66 års ålder 4 600 kronor
Från 66 års ålder 2 700 kronor

4) Skatt om du flyttar utomlands

Om du väljer att flytta till ett annat land som pensionär så kommer du normalt att skatta i Sverige på den pension du tjänat in här. Det kallas för SINK-skatt (Särskild INKomstskatt). Den är 25  procent från 2018. Istället för grundavdraget finns ett fribelopp på 35.000 kr som gäller oavsett ålder.

I övrigt gäller olika regler i olika länder. Kontakta Skatteverket om du vill veta mer.

Valutan spelar roll

Pension betalas ut i svensk valuta. Bor du i ett annat land kan valutaförändringar påverka vilket värde din pension har. Om du till exempel bor i Spanien och betalar mat och hyra i euro så får du mindre för din pension om värdet på den svenska kronan sjunker i förhållande till euron. Du får mer för din pension om värdet på kronan stiger. Det kan därför vara bra att ha en sparbuffert i lokal valuta för att den vägen jämna ut skillnaderna.

5) Så slipper du kvarskatt

Som pensionär får du ofta pension från flera olika håll. Du kanske även jobbar och får lön. Om du får inkomster från flera håll kan du få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster kan bli för låga. Det beror på att den som betalar ut huvudinkomsten, alltså den högsta pensionen eller lönen, bara drar skatt enligt skattetabell för just denna inkomst. Skatteavdraget kan då bli för lågt eftersom övriga utbetalare ska dra av 30 procent i skatt. Du kan begära jämkning hos Skatteverket för att undvika detta.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Skatter på pension och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skatt och pension 2018

 1. Per Mattson skriver:

  Har svårt att få ihop logiken i detta påstående under punkten 2 ovan: ”Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. För pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år är skatten högre än när du blir äldre. För arbetsinkomster är det tvärtom. Du får lägre skatt från det år du fyller 66 år”. Alltså beskattas både pensioner och arbetsinkomst högre innan 66 års ålder, eller har jag missat något?

  • eklundmaria skriver:

   Hej Per!
   VI har ändrat texten i inlägget och hoppas därmed att det blir enklare att förstå. Efter ändringen lyder texten: På arbetsinkomster får du också lägre skatt från det år du fyller 66 år.
   Hälsningar
   Maria

 2. Håkan Larzon skriver:

  Pensionerna borde vara skattefria, istället för att strula med en massa extra bidrag hit o dit om man inte når upp till lägsta inkomsnivå, vilket ju många inte kommer att göra då lönerna när man arbetar är för låga för att få ihop tillräckligt på sitt pensionskonto. Istället har man tutat i oss att vi lever längre o måste jobba länge – helst till vi dör, blir billigare så !

 3. Louise Svensson skriver:

  Fattigpensionärer som bor i Spanien??

  • Arne Gabrielson skriver:

   Ja, det är lättare att vara fattig och gammal i Spanien.: Man kan röra sig ute hela året, man håller sig friskare och inga långa vårdköer mm mm. Men svenska staten beskattar låga pensioner hårt med SINKskatt och lågt grundavdrag.

   • cecilia nilsson skriver:

    Vad betyder detta, jag är f.65 och börjar nu tänka på pensionen om 15 år och vill inte hamna på fattighuset. ”Men svenska staten beskattar låga pensioner hårt med SINKskatt och lågt grundavdrag.”
    Cecilia

 4. Lena, vanlig kontorsråtta skriver:

  Det borde finnas ett val för särskilda omständigheter. Politiker kan gott och väl arbeta tills de dör på sin post eftersom de inte använder sin kropp och får också sova samt äta på regelbundna tider. Skiftarbetare privatanställda, kommunala sjukvårdspersonal, brandmän, poliser m.fl. borde kunna få gå i pension så mycket tidigare eftersom de har ett slitsamt arbete. Självklart är det just politiker som beslutar om pensionsåldern, måtte de även ha en sådan överblick att alla inte göra lika arbete.

 5. Arne Gabrielson skriver:

  Det låga grundavdraget på SINK-skatten gör att fattigpensionärer, som bor t.ex. i Spanien får högre skatt i Sverige än om dom bodde kvar. Jag har sökt kontakt med Finansministern men Finansdepartementet har ingen förståelse för problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s