Blir jag fattigpensionär om jag jobbar deltid?

Deltid påverkar storleken på din pension. Men hur farligt är det egentligen att jobba lite mindre några år mitt i livet? En hel del rapporter i ämnet har kommit den senaste tiden. Enklast kan de sammanfattas: Ju högre heltidslön du har, desto större betydelse får åren du jobbar deltid för din pension. Åtminstone om du har en privat arbetsgivare.

En man och en pojke dammsuger en matta.

Grundförutsättningen för att få en bra pension i Sverige är att du jobbar, helst 40 år och på heltid. Din pension beror till stor del på hur stor din inkomsten är under de här åren. Att arbeta många år deltid innebär lägre sammanlagd lön. Men i pensionerna finns också inbyggda skydd*, åtminstone för den som jobbar deltid när barnen är små.

*I den allmänna pensionen ges ett extra statligt stöd, barnårsrätt, till den som har barn under fyra år och tjänar minst i familjen. Barnårsrätterna finansieras via statsbudgeten, kostnaden är lite drygt sju miljarder kronor om året.

*I de kollektivavtalade tjänstepensionerna betalas det in extra pengar när du är föräldraledig. Det kallas för premiebefrielse, eftersom det är pengar som du inte tjänar in själv till din tjänstepension. I vissa avtal får du även extrainsättningar när barnen är äldre. Det här finansieras via kollektivavtalen.

Men många år med deltid kan få andra konsekvenser. Den som inte har ett heltidsarbete får ofta inte samma lönelyft och karriärmöjligheter. Det innebär lägre pension. Att fortsätta arbeta deltid även när barnen blivit äldre innebär också att de extra insättningarna till pensionen försvinner.

Av dem som jobbat deltid är merparten kvinnor. Många gör det frivilligt.  Det vanligaste skälet är för att få mer tid till barn och familj. Men deltidsarbete är även vanligt när vi studerar och i slutet av arbetslivet.

Hur påverkas pensionen?

Rädslan för att pensionen blir låg är det viktigaste skälet till att inte jobba deltid. Det tycker 63 procent av de privatanställda tjänstemännen som inte jobbar deltid, enligt en ny rapport från den fackliga samarbetsorganisationen PTK. I rapporten har de tagit fram några typfall som visar hur pensionen påverkas. Tittar man enbart på effekten av minskad arbetstid behöver effekten på pensionen inte vara så stor. Men om även andra faktorer vägs in, som minskade karriärmöjligheter och begränsade lönelyft, blir det mer kännbart. Det blir ett frånvarostraff som ytterligare sänker livsinkomsten.

I rapporten, som presenterades den 30 januari, har PTK tagit fram några typfall som visar hur pensionen påverkas.

Exempel: Sara

Sara och David har 28.000 kr i heltidslön. David jobbar heltid hela livet, Sara jobbar deltid, 75 procent,  i fem år mellan 30 och 34 år. Med heltidslön kan de räkna med att få en pension på omkring 20.000 kronor i månaden om de jobbar till 65. Tyvärr är det inte helt ovanligt att Sara, bara genom att var kvinna, även har en lägre ingångslön än vad David har. Det påverkar också pensionen:

Saras pension i jämförelse med Davids Minskning i kronor Minskning i procent
Effekt av minskad arbetstid 19.600 kr – 2 %
Effekt av minskad arbetstid + frånvarostraff 18.600 kr – 7 %
Minskad arbetstid frånvarostraff och lägre lön 17.800 kr – 11%

I värsta fall minskar alltså pensionen med 2 000 kronor i månaden. Livet ut.

Nyligen presenterade även pensionsbolaget Alecta siffror som visar hur deltid slår för den som har högre lön. Exemplet gäller tre ingenjörer, med en lön vid 65 års ålder på 63.000 kronor i månaden. De är unga och har alla premiebestämd tjänstepension, det vill säga en pension där årliga insättningar, i förhållande till hur stor din lön är, avgör din pension.

Arbetstid Pension vid 65 Minskning i %
Heltid hela arbetslivet 42.200 kr
Föräldraledig + deltid tre år 75 procent 38.100 kr – 10 %
Föräldraledig + deltid nio år 75 procent 34.300 kr – 19 %

Även med barnårsrätter och kompensation för föräldraledighet minskar pensionen som mest med 7.900 kronor i månaden. Livet ut.

Effekten av deltid och hög lön behöver inte vara lika stor om du arbetar i offentlig sektor. Här är föräldraledighetsreglerna generösare när det gäller inbetalningar till tjänstepensionen.

Går det att göra något åt pensionen vid deltidsarbete?

Den som vill ska naturligtvis kunna arbeta deltid. Några års deltidsjobb spelar inte jättestor roll. Även om du har en hög lön och pensionen minskar ganska mycket så  går det att överleva på den pensionen. Det viktiga är att förstå hur pensionen påverkas av den minskade arbetstiden.

För den som vill arbeta deltid men ha högre pension finns det tre möjligheter.

  1. Dela jämnare på ledigheten i familjen. Det minskar risken för att en blir kvar med en låg pension vid skilsmässa eller dödsfall.
  2. Jobba längre. Att arbeta längre upp i åren kompenserar ganska bra för en deltid. Gör en prognos och se vad som händer om fler år läggs till arbetslivet.
  3. Spara extra. Det går att göra på flera sätt. 

Länkar till ett antal rapporter som gjorts om deltid och pension

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s