Skatter på jobb och pension

Vi har märkt att ni gillar att läsa det här blogginlägget från april 2014. Därför uppdaterar vi det med 2018-års siffror. (2018-02-13)

Jag fick ett mail från Göran som undrade om det var någon vits att jobba vidare efter 65 när man ändå tog ut sin pension. Lönen ovanpå pensionen blev väl bara en massa skatt?

Här hittar du mer information om skatter och pension >>

Det brukar ju tjatas rätt mycket om det, att det blir mer pengar kvar i plånboken för den som orkar jobba lite längre.  Men bland de 65-plussare jag träffat är det inte särskilt många som drömmer om ett heltidsjobb på äldre dar. Att jobba lite extra däremot, för att dryga ut pensionen, lockar fler.

Göran har 400.000 kronor om året i pension och möjlighet att tjäna 100.000 kr extra i år. Blir det något kvar av den inkomsten?

Jodå, det blir det. Han fyllde 65 år förr året och inkomster i den här åldern, år 2018 födda 1952 och äldre, ger dubbla jobbskatteavdrag. Om den enda inkomsten för Göran skulle vara 100.000 kronor blir skatten 7.000 kr, alltså 7 procent.

Om han istället bara tar ut sin pension blir skatten 112.400 kr, alltså i runda slängar 28 procent.

Om extrapengarna läggs ovanpå pensionen blir skatten 129 000 kronor. Det betyder att de 100.000 kronorna kommer att beskattas med 17 procent.

Om de 100.000 kronorna istället beskattas som pension blir den totala skatten 149 000 kronor. Marginalskatten på de sista 100 000 blir 37 procent.

Netto i plånboken betyder det nästan 1.700 kronor mer i månaden.

Skatter, ålder och vilken typ av inkomst du har spelar stor roll för vad som blir kvar i plånboken.

Det gäller först att ha koll på om pengarna som kommer in på kontot är lön eller pension. Sedan är det minst lika viktigt att hålla på vid vilken ålder man tjänat in pengarna. Den magiska gränsen går det år man fyller 66. Skillnaderna är stora eftersom den som passerat gränsen både får lägre skatt på pensionsinkomsterna och på lönen.

Så här blir effekterna för den som har pensioner och/eller inkomster på sammanlagt 400 000 kronor om året

Kvar i plånboken efter skatt/ månaden ( skattesats 32 kr)

Bara   pensionsinkomst Bara inkomst av tjänst Hälften av varje
Ålder 63 år 23 000 25 300 24 800
Ålder 66 år 24 000 26 400 26 000

Att jobba vidare efter 65 ger alltså 2 400 kronor mer i månaden för samma summa pengar från start jämfört med att ta ut pengarna som pension före 65-årsdagen. Även den som inte jobbar heltid och kompletterar med pensionsuttag får en skatterabatt.

Så visst finns det anledning att jobba lite extra som pensionär för den som har möjlighet till det. Bussförare och sjuksköterskor brukar vara populära inhoppare som gärna jobbar lite extra om kroppen håller.

Det är ett bra sätt att förbättra en låg pension för den som har möjlighet. Från i år påverka inte heller bostadstillägget för inkomster upp till 24.000 kronor.

Företagare har möjlighet att periodisera sina inkomster och flytta fram en del av vinsten de sista åren i arbetslivet och den vägen utnyttja det dubbla jobbskatteavdraget.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

12 reaktioner till “Skatter på jobb och pension

 1. Hej jag tänka ta ut 1 dag statlig pension ner jag flyller 65,9 månad jobba bara 4 dagar I vecka hur påverkas min pension tip om jag hade jobbat 5 dagar ..jag tänka jobba till 67 år hur blidet med skatten och vad är skilnaden mot 5 dagar I vecka m v h RV

 2. Hej Edita!
  Har du en tjänstepension som heter ITP2? Om du då slutar jobba för att pensionera dig så får du i normalfallet tjänstepension inbetalat från din arbetsgivare som om du jobbat till 65.
  Men villkoret är egentligen att du slutar jobba. Du kan inte ta ut a-kassa eller börja jobba och få ny tjänstepension någon annanstans. Dock finns det vissa möjligheter att arbeta ändå, tex som uppdragstagare. Jag föreslår att du tar kontakt med Alecta för att få veta vad som gäller just för dig.
  Kontaktuppgifter finns på http://www.alecta.se
  Lycka till!
  Kristina Kamp

 3. Hej!
  Tacksam för hjälp med mina frågor. Jag planerar att gå i pension vid 62 år och en månad. Planerar också att jobba deltid som uppdragstagare. Min fråga är: Vad behöver jag tänka på i så fall? Finns det någon gräns för hur mycket lön man som pensionär får ha? Är det lönsammare att starta egen firma istället?
  Hälsningar
  Edita Brus

 4. Hej Lennart!
  Skatteverket har en bra snurra som jag tycker du ska använda. Här hittar du en länk: https://www.minpension.se/vad-blir-det-efter-skatt. Förmodligen drar Pensionsmyndigheten 30 procent och på de pengar du jobbar ihop får du dubbla jobbskatteavdrag, så den skatten är nog lägre än den arbetsgivaren drar. Ett tips är att kolla med arbetsgivaren om de drar 30 procent eller mindre.
  Lycka till!
  Maria på Minpension.se

 5. Hej,
  jag fyller 69 år i år, har ca 16000 kr i pension före skatt och jobbar deltid där jag tjänar ungefär 16000 kr per månad före skatt. Räcker det att pensionsmyndigheten resp arbetsgivaren drar skatt enligt tabell på resp inkomstslag eller måste jag betala in extra för att slippa restskatt?

 6. Hej!
  Dina inkomster beskattas på två olika sätt. Pensionspengarna har du inget jobbskatteavdrag på. Men om du när du har börjat ta ut pension även fortsätter att jobba lite så kommer de pengarna att beskattas som lön och inte pension. På den delen av dina inkomster har du jobbskatteavdrag. Hälsar Kristina Kamp på Minpension.se

 7. Blivande pensionär undrar …hur kan det bli 3000 i skatt på en inkomst av 10.000 om man har dubbla jobbskatteavdrag? Trodde själv att dubbla jobbskatteavdrag bara gällde om man inte tagit ut sin pension ?…men fyllt 65år

 8. Hej Anna

  Nu har jag räknat lite på din skatt.

  Jag vet förstås inte var du bor, så jag räknade med en slags normal skattesats på 32 kr.
  Om du får ut 21 000 kronor efter skatt så har du en pension på närmare 30 000 kronor i månaden före skatt.
  Eftersom du har fyllt 68 så får du dubbla jobbskatteavdrag på de inkomster av arbete som du har.

  Din skatt på pensionen är 99 400 kronor om året.
  Din skatt på pensionen plus skatt om inkomster av tjänst på 20 000 kronor blir 102 400 kronor.

  Skatten på extraarbetet blir alltså 3 000 kronor.

  Hälsningar
  Kristina Kamp, pensionsekonom

 9. Hej Anna!
  Imorgon får du svar. Då publicerar vår pensionsekonom Kristina Kamp ett inlägg här på blogg.minpension.se om skatter på inkomster för den som börjat ta ut sin pension. Om du därefter känner dig osäker på hur du ska agera föreslår jag att du kontaktar vår kundtjänst på telefon 0771-89 89 89.
  Hälsningar Maria Eklund på Minpension.se.

 10. Hej, jag fyller 68 år i oktober i år. Jag jobbade tom jag fyllde 66 år( 1 år extra). Nu har jag blivit tillfrågad om att jobba extra. Det kan röra sig om ca 10000:-/ månad i ett par månader.
  Min fråga: vad får jag skatta på den lönen?
  Ska jag göra något eller blir det automatiskt rätt?
  Min sammanlagda pension idag är ca 21000:-/månad efter skatt.
  Mvh/ Anna A Fransson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s