Pensionsdejta på Alla hjärtans dag!

Notebook and calendar on deskStrax innan jul mötte jag en kvinna på ett företagsevent. När jag frågade henne om hon hade koll på sin pension sken hon upp och berättade att hon och hennes man – en gång i kvartalet! – hade en pensionsdejt.

Med ostar, vin och tända ljus gick de tillsammans igenom sina pensionstillgångar. Under dejten jämförde de hur mycket kapitalet vuxit under det senaste kvartalet. Såklart det egna, men de tävlade också och jämförde sina prestationer med varandra. Tillsammans funderade de på om de fortfarande behövde efterlevandeskydd och tittade på hur ett extra sparande skulle kunna se ut. Amortering? Investeringssparkonto? Löneväxling?

Så rätt de tänkte! Och faktiskt gjorde!

Kanske behöver du inte pensionsdejta din partner en gång i kvartalet, men i alla fall en gång om året! Och varför inte passa på en dag som denna? Bjud din partner på en romantisk pensionsmiddag idag!

Under middagen går ni igenom era pensionstillgångar. Titta på era premiepensionskonton – har utvecklingen varit okej? Fundera över hur världsekonomin ser ut just nu? Ska ni ligga kvar i de fonder ni valt eller kanske prova att byta? Har familjesituationen ändrats sedan förra året? Behöver ni ha kvar efterlevandeskydden eller kan någon av er – eller kanske båda – ta bort det till förmån för lite högre pension? Gå igenom pensionsprognosen på minPension, hur ser den ut? Behöver ni spara mer, jobba längre eller kanske amortera mer på lånen?

På nätet finns idag många verktyg som hjälper dig att få koll på pensionen

 • Se över pensionen och gör prognoser på minPension (samma prognos finns också hos Pensionsmyndigheten och på internetkontor hos banker och försäkringsbolag)
 • Byt premiepensionsfonder hos Pensionsmyndigheten 
 • Använd Fondbolagens Förenings självhjälp Fondkollen för att kolla hur dina fonder har gått och som hjälp att välja andra.
 • Avgifterna på kollektivavtalade tjänstepensioner kollar du enkelt hos Konsumenternas Försäkringsbyrå  
 • Har du tjänstepension ITP? I så fall kan du använda PTK:s rådgivningstjänst

Text: Maria Eklund, minPension

 

2 reaktioner till “Pensionsdejta på Alla hjärtans dag!

 1. Hej Rickard!
  Först och främst GRATTIS!
  När det gäller din pension så påverkas den inte av äktenskap. Den pension du tjänar in är din egen.
  Hälsningar
  Maria

 2. Hejsan. Hag har gift mig efter 30årigt samboförhållande. Vad gäller då med min pension. Tex måste jag dela den med min fru om vi skiljer oss???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s