Hur många pensioner har du?

Två kvinnor dricker kaffe och tittar på en surfplattaPensionen kommer från flera olika håll. De flesta av oss får mer pension utöver den allmänna pensionen som betalas ut från Pensionsmyndigheten. I genomsnitt har vi sju olika pensioner att hålla rätt på.

Förutom den allmänna pensionen är tjänstepensionen är en viktig bit. Men den kan vara uppdelad i flera olika pensioner. Det beror på att du kan ha flera olika arbetsplatser under ditt arbetsliv. Även om du haft samma jobb kan tjänstepensionen gjorts om och delats upp i flera olika delar. Utöver det kan du även ha ett privat pensionssparande.

I pensionsbranschen kallas pensionen för försäkringar. Pensionen är i grunden just en försäkring, i det här fallet mot att du lever väldigt länge och då behöver ha en försörjning som räcker livet ut. Oavsett hur länge du lever.

Det är lätt att förstå att vi i genomsnitt kommer upp i sju pensioner. I den allmänna pensionen är det både det som är inkomstpension och det som är premiepension. De olika tjänstepensionerna kan vara fler än så, och dessutom har många en eller flera privata pensionsförsäkringar. I prognosen hos minPension går det att se alla de olika försäkringarna och där framgår även vem som förvaltar pengarna. Den allmänna pensionen sköts av Pensionsmyndigheten. Tjänstepensioner och privat pension förvaltas av tjänstepensionsbolag, som till exempel Alecta eller AMF, eller av försäkringsbolag och banker. Det är inte ovanligt att ha flera olika pensioner/försäkringar hos ett och samma bolag.

Att ha sju olika pensioner kan ju verka lite krångligt. Det blir en del att hålla reda på. Men som vanligt finns det både för- och nackdelar.

Nackdelar: Det blir mycket att hålla reda på, vilket inte gör det enklare att förstå sin pension. Pensionerna kan ha olika villkor, till exempel vilken utbetalningstid som gäller. De kan också vara utan eller med återbetalningsskydd som ger dina anhöriga pengar när du dör.

Förvaltningen kan bli dyrare, om du till exempel tvingas betala fasta kostnader varje år för många olika försäkringar istället för bara någon enstaka. Det blir också besvärligare att ta ut pensionen och att få en samlad bild av vad du faktiskt kommer att få ut varje månad eller vad du kan behöva betala i skatt.

Fördelar: Du slipper vara beroende av att din pension bara finns på ett ställe. Förändringar i regelverk, avkastning, antaganden om livslängd, uttagsvillkor med mera kan med pensionen på ett ställe få  väldigt stor betydelse och påverka hela din pension.

Du får större möjlighet att ta ut pensionerna som du vill. Du behöver inte ta ut alla på en gång och för en del pensioner kan du välja kortare uttagstid om du skulle vilja ha det. Du kan välja olika risknivå för dina pensioner. En del av pensionen kanske du vill ha i traditionella försäkringar, så du får en jämnare avkastning på ditt sparande. Andra delar kanske du vill ta lite högre risk med och placera i fonder.

Kan pensionerna bli färre?

Det skulle vara praktiskt att kunna lägga samman en del pensioner, i synnerhet om det är små belopp. Har du bara jobbat en kort tid på en arbetsplats hinner det kanske inte bli så mycket intjänad tjänstepension. Men här är det svårt att göra något åt det på egen hand. Har du tjänstepensionerna i olika tjänstepensionsavtal så finns det inga planer på att underlätta sammanslagningar, inte ens om du valt samma bolag som förvaltar pengarna. Även inom samma tjänstepension kan det vara svårt att lägga samman försäkringar. Har du väldigt lite pengar i en försäkring kan det vara möjligt att ta ut den som klumpsumma. Fråga bolaget där du har pengarna vad som gäller.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s