Vad får andra i pension?

En vanlig fråga om pensioner är: Vad får andra? Är min pensionsprognos ungefär som deras? Vad är rimligt att förvänta sig? Statistikverktyget på minPension kan ge dig svar på den frågan. Nu har vi uppdaterat den med ett statistiskt underlag från prognoser som gjorts hos oss under hösten 2017. 

Man leder cykel och kollar sin telefon

Det är en sak att göra en egen prognos och se ungefär vilka inkomster du kan räkna med som pensionär. Men det är också intressant att veta hur mycket andra blivande pensionärer kan räkna med. Vad du får i pension beror på en massa olika saker. Hur många år du har jobbat, vilken lön du har haft, vilken tjänstepension och när du ska börja ta ut pengarna.

Du hittar statistikjämförelsen under Beta-fliken på minPension. Den ligger under fliken ”Mina sidor” i Beta-versionen och heter kort och gott ”Pensionsstatistik”. Eftersom du redan är inloggad på ”Mina sidor” behöver du inte skriva in några siffror. Din förväntade pension jämförs automatiskt med andras.

2018-04-24_2

Du kan sedan välja om du vill jämföra din prognos med alla användare, bara män eller kvinnor eller om du vill jämföra din pension inom ett visst avtalsområde eller vissa åldrar.

Om du är mitt i livet och ser att din pension verkar vara lägre än andras i din ålder, med samma lön som du har, kanske det kan vara en väckarklocka som får dig att fundera på hur du kan höja din pension. Om du klickar på den röda figuren under statistikverktyget så får du tips om vad du i så fall kan göra.

2018-04-24_3

 

Underlaget för beräkningarna består av 125 000 prognoser som gjorts av minPensions användare under 2017.

Samma underlag har legat till grund för den rapport om kompensationsgrader, skillnaden mellan sista lönen och första pensionsutbetalningen, som presenterades i april 2018.

Läs kompensationsgradsrapporten:

minPensions kompensationsgradsrapport 2018

Lyssna på poddavsnittet ”Så blir pensionen för 60-talisterna” som är en analys av minPensions kompensationsgradsrapport 2018.

Text: Kristina Kamp

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s