Vilka pensioner kan jag ta med utomlands?

Har du tjänat in egen pension kan du flytta vart du vill och ändå få din pension. Men om du har en del av din pension som garantipension gäller andra regler. Hos minPension kan du enkelt se om någon del av din framtida pension kan vara garantipension.

Läs mer eller lyssna på vår extrapodd om nyheten:

Kan jag bli helt utan pension om jag flyttar till ett annat land?

Det beror på vilken typ av pension du har. Har du arbetat och deklarerat inkomst i Sverige så har du betalat in till din egen allmänna pension. Ett kvitto på det är att du har fått ett orange kuvert. Du kan även få pension från din arbetsgivare. Den kallas för tjänstepension. Du kan dessutom ha sparat själv i ett privat pensionssparande. All pension som du tjänat in till själv eller sparat till själv kan du ta med dig vart du än flyttar.

Men du kan även få pension om du varit bosatt i Sverige men inte arbetat. Den pensionen kallas garantipension. Garantipensionen är ett statligt stöd och alltså inte pension du tjänat in till själv. Du kan även få en del av din pension som garantipension om du arbetat men haft en låg lön eller inte arbetat så många år i Sverige. Garantipensionen har du hittills kunnat ta med dig om du flyttar inom EU/EES  området, till exempel om du flyttar till Finland, Norge, Tyskland eller Kroatien.

Men här kan det bli förändringar inom kort.  EU-domstolen har fattat ett beslut om att den svenska garantipensionen ska kategoriseras som en minimiförmån. Minimiförmåner kan bara betalas ut till dem som bor i det land som betalar ut förmånen. Konsekvensen är att pensionen bara ska betalas ut till bosatta i Sverige.

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige avgöra ärenden om när den domen kommer får vi veta mer om vad som gäller. Men mycket talar för att det i framtiden inte går att få garantipension för den som flyttar till ett annat land. Det spelar ingen roll om du är svensk medborgare eller inte.

Vad händer nu om jag har garantipension och bor utomlands?

Inget händer nu på en gång. Utbetalningarna kommer som vanligt. Riksdagens pensionsgrupp har enats om ett förslag till en tillfällig lagstiftning som tillåter utbetalning av garantipension till pensionärer utomlands till och med utgången av 2019

 

Vad händer med garantipensionen om jag bor i Sverige?

Om du bor i Sverige och har garantipension, eller delar av din pension är garantipension, händer ingenting. Den kommer att betalas ut precis som vanligt.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

 

2 reaktioner till “Vilka pensioner kan jag ta med utomlands?

  1. Hej!
    För att få pensionsrätter måste du deklarera i Sverige. Om du deklarerar och betalar skatt avsätts alltså pengar till din allmänna pension.
    Hälsningar
    Maria

  2. Hej
    Jag har jobbat i Sverige i 15 år och kommer tillbaka hit i 2017,är deklarerdes från skatteverket som utvandrade,men är tillbaka nu,jag har inte uppehållstillstånd men arbetstillstånd har och jobbar,min fråga är kan jag få min pension eller måste jag ha uppehållstillstånd först!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s