Jobba till 70 är det nya 65

bilmekaniker jobbar under en bil

Född 1983? Då får du jobba tills du är 70 år om du vill ha en pension på samma nivå som de generationer som föddes på 1930-talet.

Det är Pensionsmyndigheten som har räknat ut det som de kallar den alternativa pensionsåldern. Den jämför vid vilken ålder den allmänna pensionen väntas ge 55 procent av den lön du hade innan pension.

I några år har vi vant oss vid att se den alternativa pensionsåldern i det orange kuvertet. I år har informationen tagits bort. Men på myndighetens hemsida finns de nya åldrarna. De är omräknade och hänsyn tagen till nya uppgifter om vår förväntade medellivslängd.

Hela listan med alla årskullars alternativa pensionsålder

Den beräknade alternativa pensionsåldern har räknats om några gånger sedan det nuvarande pensionssystemet klubbades i riksdagen i mitten på 1990-talet. Medellivslängden är en viktig komponent för att räkna ut hur stor pension du får. Ju fler år vi lever, desto längre tid ska pensionen räcka till oss alla.

För 1950-talisterna, som redan börjat ta ut sin pension, krockar den alternativa pensionsåldern med LAS-reglerna, det vill säga rätten att stanna kvar i arbetslivet. Åldersgränsen går vid 67 år, medan den alternativa pensionsåldern börjar närma sig 68.

Sedan är det ungefär ett års längre arbetsliv per generation som gäller. Födda på 1960-talet får jobba till 68, 1970-talisterna till 69 år och så vidare.

De unga, som kanske börjar sitt första sommarjobba om några veckor, kan räkna med att gå i pension vid 71-72 års ålder.

Jämfört med 1930-talisterna minskar dock inte tiden som pensionär. Den ständigt stigande medellivslängden gör att 1930-talislternas barnbarn kommer att vara pensionärer ungefär lika länge, en femtedel av livet.

Farfar, född 1930, kunde på 65-årsdagen räkna med en återstående livslängd på 17 år och 4 månader. Dagens förskolebarn, födda 2017, kan räkna med att vara pensionärer i 19 år och 2 månader när de pensionerar sig vid 72 års ålder år 2082.

I de här beräkningarna ingår inte heller tjänstepensionen, den pension som på senare tid fått allt större betydelse. Privat sparande, eller sänkta krav på pensionsnivån, kan också göra att arbetslivet inte behöver bli lika långt.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s