Måste tjänstepensionen vara kollektiv?

Hamnade på en lunchdebatt hos Alecta där temat för dagen var tjänstepension. Framför allt sådan som inte är kollektivavtalad. För den som jobbar i pr-branschen eller tech-sektorn är jobbet ofta kul och lönen hög. Tjänstepensionen finns ibland, men ofta inte.

Dagens debattörer: Patrik Westander är vd för pr-byrån Westander där de anställda har kollektivavtal. Jonas Andersson är operativ verksamhetschef på The Production Office, ett företag som valt att inte teckna kollektivavtal. Ulrik Simonsson vd för Ungdomsbarometern, ett företag  jobbar med att kartlägga vad ungdomar tycker och tänker.

På Ungdomsbarometern finns ett kollektivavtal.

– Det var ett hyfsat lätt beslut. Kunderna ville ha det.

Att Jonas Andersson valt att ha en tjänstepensionslösning utan kollektivavtal förklarar han med att han vill ha en flexiblare lösning.

– Jag är inte emot men vi har valt den här modellen även om den kan vara lite dyrare. Vi är en liten organisation och det passar oss bättre.

Han tyckte sig dock se skillnader i synsätt mellan olika grupper. Hans egen generation och de något yngre 80-talisterna bryr sig inte så mycket om framtida trygghet. Däremot är hans intryck att de som kommer hit från andra länder tänker mer på framtiden. De frågar mycket mer om pensioner och andra trygghetssystem i samband med att de söker jobb.

Patrik Westander skulle för några år sedan inte funderat så mycket kring tjänstepensionen och om den skulle vara kollektivavtalad eller inte. Men efter att ha börjat samarbeta med Collectum, valcentral för privatanställda tjänstemän, tänkte han om.

– Vi insåg att vår lösning inte var lika bra helt enkelt.

Ett problem både i pr- och tech-branschen är att många företag inte har någon tjänstepension alls. För den med hög lön innebär det att pensionsnivån kanske blir 30-40 procent av lönen eftersom det finns ett tak för vilka inkomster som är pensionsgrundande i den allmänna pensionen.

– Många tror nog att det löser sig med pensionen och de fattar inte heller vad som är skillnaden mellan olika pensioner eller hur mycket som sätts av till den. Men vi ser att de riktigt unga på arbetsmarknaden, de som är födda runt millennieskiftet, är mer trygghetssökande och verkar vilja ha mer koll. Däremot finns det en motvilja mot ordet kollektiv. Det har ingen positiv klang hos dagens unga, tror Ulrik Simonsson.

Dagens värd, Alecta, förvaltare av kollektivavtalad tjänstepension, lyfte fram kollektivavtalens fördelar. Lägre avgifter och en bukett av olika förmåner ingår automatiskt. Någon som den utan kollektivavtalad tjänstepension inte kan vara lika säker på att få.

Men Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, varnar för att det även finns förertag som helt saknar tjänstepension. Ofta riktigt små arbetsgivare. De riskerar att få väldigt låga pensioner i förhållande till sin lön eftersom löner över 42 000 kronor i månaden inte är pensionsgrundande i den allmänna pensionen.

– Här kan det handla om uteblivna pensionsinbetalningar på 8-10 000 kronor i månaden. Att spara lika mycket själv är det ingen som gör.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s