Hjälper det med höjda pensionsåldrar?

IMG_0155

Högre pensionsålder – räcker det?

Framtidens arbetskraft kan börja ta ut sin pension först vid 64 års ålder och har möjlighet att jobba till 69. Men frågan är om det räcker för att få en bra ekonomi på ålderns höst.

Överenskommelsen om höjda pensionsåldrar, som riksdagens pensionsgrupp enades om strax före jul förra året, börjar nu få praktiska konsekvenser. Arbetsmarknadsdepartementet föreslår, helt i linje med pensionsgruppens förslag, att LAS-åldern höjs. Det ska ske i två steg, från 67 till 68 års ålder om två år, och till 69 år om fem år, 2023.

Samtidigt som åldern höjs för rätten att stanna kvar på jobbet så höjs även åldern för när det tidigast blir möjligt att gå i pension. Det sker gradvis. År 2023 är det tänkt att 64 år ska vara den nedre åldersgränsen för att börja ta ut sin allmänna pension.

Bakgrunden till förändringarna har vi hört förut. Vi lever allt längre och ska det bli någonting kvar av våra pensionsbesparingar kan vi inte börja nalla på pengarna för tidigt.

I dag är ett genomsnittligt pensionsutfall för 50- och 60-talister omkring 60 procent av slutlönen om pensionsåldern är 65 år. För yngre generationer sjunker kompensationsgraden ytterligare. Det visar en genomgång av prognoserna för minPensions drygt tre miljoner användare.

Vad ger det att jobba till 68?

Att jobba längre upp i åren förbättrar prognoserna, men frågan är om det räcker för att vi ska känna oss nöjda med den pension vi får. Att jobba heltid fram till 68 års ålder är kanske inte heller något som dagens 50-åringar vare sig vill eller orkar. I vissa inkomstlägen spelar de ytterligare arbetsåren dessutom ganska liten roll för den slutliga pensionen.

För den som inte vill jobba längre och som tycker att 60 procent av lönen i pension känns knappt återstår sparande. Att spara för att fylla ut ett kanske 20-30-årigt pensionsliv kräver dock både stor insatser och en hel del planering.

Samtidigt visar beteendeforskningen att pensionssparande inte verkar vara något som finns genetiskt inbyggt i oss. Snarare gillar vi snabba belöningar här och nu.

Så hur ska då framtidens pensioner, arbetsliv och eventuella sparincitament se ut? Är det någon eller några parametrar vi behöver ändra på?

Om det handlar minPensions seminarium i Visby i Almedalen måndagen den 2 juli 2018.

Läs mer under Almedalsfliken

Text: Kristina Kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s