Högre pensionsålder – räcker det?

seminariet Periscope

Se seminariet ”Högre pensionsålder – räcker det?” 

minPensions presentation 2 juli

Under eftermiddagen genomförde vi vårt seminarium ”Högre pensionsåldrar – räcker det?”.  Många kom till Skandias trädgård för att ta del av tankarna om vad som behöver göras för att vi ska få högre pensioner. Moderator var Olof Lundvall, informationschef på SPV.

Kristina Kamp inledde med att visa sex olika typfall, framtagna ur minPensions statistik. De visar att pensionen blir bäst för den som börjar jobba tidigt och jobbar länge.

kristinas bild

Anders Stenkrona är doktor i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet. Han vill göra det lätt för människor att göra rätt. Men hur blir det lättare att ta till sig pensionsinformation?Anders Stenkrona

Det största hindret är vårt intresse. Vi är inte intresserade av sådant som är krångligt. Vår koncentrationsförmåga fixar det inte, helt enkelt. Det andra hindret är vår hjärna som är uppbyggd i två system där system 2  (= gillar långsiktiga strategier) behöver rigga en plan som system 1 (snabba beslut) klarar av att följa. Kanske är lösningen för pensionssparandet att börja spara lite idag för att sedan strukturerat öka på summan år efter år, föreslår Anders Stenkrona.

panelen

Tobias Baudin är förbundsordförande på Kommunal. Han funderar på hur vi ska nå en rimlig nivå på pensionen. Medlemmarna är lågavlönade kvinnor som tidigare sparade flitigt privat till sin pension. Med den borttagna avdragsrätten upphörde sparandet. samtidigt går 7 av 10 av Kommunals medlemmar mot en pension som delvis består av garantipension. Självklart vill Kommunal förbättra tjänstepensionen, men samtidigt behöver medlemmarnas löner höjas. Prioriteringen är svår.

Göran Arrius, Sacos ordförande, påminner om att pensionssystemet har tre delar. Han tycker att det vore rimligt att insättningen till den allmänna pensionen faktiskt blir 18,5% som tanken var från början.

Lars-Arne Staxäng, moderat riksdagsman och medlem i Pensionsgruppen vill se pensioner på åtminstone 60 procent av slutlönen. Med några extra år i arbetslivet kommer man upp i den nivån, menar han.

Skandias pensionsekonom, Mattias Munter, tycker att vi lägger för stort fokus på att jobba längre när etableringsåldern är viktigare för pensionen. Han tror att 90-talister som kommer sent in på arbetsmarknaden inte kommer upp i nivåer som det går att leva på ens om de jobbar på till 70.

Göran Arrius anser att det måste till effektivare högskoleutbildningar så att unga kommer ut tidigare i arbetslivet än i dag. Gärna med sommarkuser  som komplement.

Vad kan minPension göra för att få fler att engagera sig tidigt då? minPensions vd, Anders Lundström, tror på att skapa verktyg som skapar engagemang. Ett lyckat sådant är jämförelsefunktionen i den nya beta-sajten av minPension som väcker tävlingsinstinkten hos användarna.

Text: Maria Eklund

Bild: Ulrica Loeb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s