Jobba till 69 – hur ska det gå till?

 

Panelen, från vänster: Solveig Zanders, c, lars-Arne Saxäng, m, Teresa Carvalho, s, Carina Lindfelt, Svenskt näringsliv, och Tobias Baudin, Kommunal. Moderator var Göran Hägglund, ordförande i Feelgood.

 

Vi måste vänta längre innan vi kan börja ta ut vår allmänna pension. Det har politikerna bestämt. De som börjar sitt första sommarjobb i år kan behöva vänta tills de fyller 70 och mer innan de får pension – och även för äldre generationer blir det tydliga förändringar.

Att vi lever längre är den starkast bidragande orsaken till förändringarna – men klarar vi ett flera år längre arbetsliv för den saken skull.

Om det handlade hälsoföretaget Feelgoods seminarium i Visby på tisdagsförmiddagen.

Deras rapport, Jobbhälsorapport 2018, visar att hälsan inte behöver vara något hinder för att jobba flera år. Däremot finns det en rad andra faktorer som gör att arbetslivet, när vi kommit upp i åren, inte alltid känns lika lockande.

Låt oss börja med hälsan: Om det bara handlade om olika hälsofaktorer skulle dagens 65-69-åringar vara kapabla att jobba betydligt mer än vad de gör. Ändå händer det något dramatiskt när vi fyller 65 år. För åldersgruppen 60-64 år ligger sysselsättningsgraden på 60 procent för män och 70 för kvinnor. Efter 65-årsdagen sjunker den till omkring 10 procent. 

Sysselsättningsgraden minskar dramatiskt när vi fyllt 65 år

Så hastigt försämras inte ohälsan på grund av ålder. Så det finns andra skäl till att vi faktiskt väljer att lämna arbetslivet då.

Men även här känner äldre större sammanhang och delaktighet än yngre individer.

Däremot gäller inte det för alla yrkesgrupper.

Den fysiska hälsan blir sämre

Fysisk hälsa försämras hela livet, men gradvis, och trenden är densamma för alla yrkesgrupper. Och arbetare med fysiskt tunga jobba har den sämsta hälsan.

Stressen då? Hur ser den ut över tid. Då är det jobbigast mitt i livet. Yngre och äldre känner sig mindre stressade.

Trivsel och gemenskap. Här sjunker det lite för de äldre. Medan meningsfullheten stiger för de äldre.

Att jobba med arbetsmiljöfrågor för att vi ska hålla längre är jätteviktigt, tycker Lena Lehmann, ansvarig för rapporten. Men mest oroad är hon för hur de unga ska orka jobba längre. Hon ville lyfta fram ett annat diagram i rapporten, det som visar hur ungas sjukfrånvaro ser ut.

– Kommer deras höga sjukfrånvaro nu att hålla sig på samma nivå när de blir äldre?

Den korta sjukfrånvaron hos unga är högre än hos äldre

Dagens panel höll sig dock mest kring frågan hur vi alla ska förlänga våra arbetsliv på det sätt som är önskvärt, både för att klara välfärden och våra egna pensioner.

Tobias Baudins medlemmar i kommunal slutar jobba vid 63 års ålder, för att de inte orkar jobba. Det gäller i synnerhet de som jobbar i äldreomsorgen, en yrkesgrupp som verkligen kommer att behövas de kommande åren när antalet äldre ökar kraftigt.

Han ser dock positiva trender, eftersom pensionsåldern trots allt höjts. Han tröstar sina medlemmar med att de i framtiden kommer att ha möjlighet att få sjukersättning och att vara arbetslösa högre upp i åldrarna.

Ändrade normer behövs

Solveig Zander och Lars-Arne Saxäng, centerns och moderaternas företrädare i riksdagens pensionsgrupp, hoppas på förändrade normer och mänskligare arbetsplatser.

– Vi måste ta i tu med normerna för att vi ska få upp åldrarna, tror Saxäng.

– Kvinnor måste få större möjlighet att byta arbetsgivare, tycker Zanders. Och vi måste förändra trygghetssystemen så det blir lättare att bli företagare även för kvinnor.

Omställningen till nya jobb kommer att bli allt viktigare i framtiden. Det var både socialdemokraternas representant i Pensionsgruppen, Teresa Carvalho och Carina Lindfelt från Svensk näringsliv, överens om.

– Hur den omställningen ska gå till kommer att bli den stora snackisen nästa år, säger Carina Lindfelt. Det är en oerhört stor och komplex fråga.

– Vi måste dessutom bli bättre på att informera om vad ett år extra på jobbet betyder för pensionen, tyckte Teresa Carvahlo. Den viktiga moroten finns där. Du får högre pension ju längre du jobbar.

Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s