Kan LO och Svensk försäkring ge draghjälp åt varandra?

Svensk försäkrings vd Christina Lindenius och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson fann varandra på seminariet om framtidens pensioner. I mitten, socialminister Annika Standhäll.

Paneldebatten tog ett oväntat slut – när LO:s ordförande Karl-Petter Torwaldsson sträckte ut sin hand till Svensk Försäkrings vd Christina Lindenius:

Om ni hjälper oss att höja avgifterna till den allmänna pensionen kan vi lobba för ett skattegynnat pensionssparande.

Vi får väl se hur det blir med det efter Almedalsveckan – men handslaget är i alla fall förevigat. Orsaken till alltihop var ett seminarium i Svensk försäkrings och minPensions regi, med rubriken: Hur får vi en pension som räcker livet ut för alla?

En bild från minPensions senaste kompensationsgradsrapport ”Så blir pensionen för 60-talisterna”, ligger bakom frågan. Där framgår att pensionen för kommande generationer stadigt krymper, i alla fall om vi fortsätter att jobba som nu och pensionera oss vid 65.

Den allmänna pensionen sjunker för varje generation visar minPensions rapport

Christina Lindenius inledde med att prata om de krympande staplarna och konstaterade också att det här bara visar medianen.

– Sedan finns det de som både får högre pension i förhållande till din slutlön, men också många som får lägre pensioner än vad den här bilden visar. Varför inte hitta ett system som gör det möjligt att spara för egen del också. Pensionsutfallet kommer se olika ut för olika individer och just nu är det bara de som har lite högre löner som har möjlighet att förstärka den delen genom att löneväxla.

Socialminister Annika Strandhäll sa att hon får is i magen när hon ser diagrammet med de sjunkande kompensationsgraderna. Vetskapen om hur det ser ut är det som fått riksdagens Pensionsgrupp att före jul komma överens om den rad åtgärder som t ex höjda pensionsåldrar och stärkt grundskydd.

Hon medgav dock att förändringarna kommer att medföra marginaleffekter och negativa konsekvenser för en del. En konsekvens, som Svensk försäkrings chefsekonom Anna Westberg Pettersson påpekade, är att kvinnor som i dag är kvalificerade för att få bostadstillägg i framtiden kan förlora det eftersom den tjänstepension de har kommer att räknas med till ett högre belopp.

Fler åtgärder behövs

Trots att politikerna nu förändrar systemet så var ändå paneldeltagarna fortsatt oroliga för framtidens pensioner. Flera åtgärder behövs.
Anna-Karin Hatt, vd för Almega:

– Jag är bekymrad över att vi har sänt signalen att du inte ska bekymra dig. Vi behöver diskutera mer hur vi som individer hur livsvalen påverkar.

Britta Burreau, vd KPA:

– Det här bygger på att alla jobbar från tidig ålder och hela livet. Vi har många som kommer från andra länder mitt i livet och som bär upp vår åldringsvård. De kommer att få låga pensioner för de börjar tjäna in den för sent. Vad gör vi för dem?

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:

– Mer pengar måste in till systemet. Det räcker mer en avgiftshöjning på två procentenheter.

Christina Lindenius tyckte att det behövs en palett av olika åtgärder. Något som alltså inte heller LO:s ordförande är främmande för.

Här kan du läsa minPensions rapport: Så blir pensionen för 60-talisterna?

https://blogg.minpension.se/2018/04/19/sa-blir-pensionen-for-1960-talister/

Text Kristina Kamp

Bild Ulrika Loeb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s