På spaning i Almedalen

Kan man säga att pensionsfrågan är hetare än någonsin? Ja, kanske om man får döma av alla olika seminarier som tar upp frågan i Almedalen. En reflektion jag gör är att alla verkar vara överens om problemen. Alla från makthavare till experter. Vi lever längre, alltså måste vi arbeta längre för att få samma pensionsnivå som tidigare generationer. Avsättningen till pensionssystemet bör höjas och i alla fall minst vara det som alla tror, det vill säga 18,5%. Vi ska börja jobba så tidigt som möjligt för att få lång intjäning till pensionen. Men ändringstakten är långsam, att höja pensionsåldern har väl många insett behövs, men det har tagit lång tid att få ett beslut. Om inte de (makthavarna) kan ändra systemet (vem ska annars göra det?) så kommer vi att fortsätta diskutera pensionfrågan i Almedalen många år framåt.

Det nya pensionssystemet har nu drygt 20 år på nacken. Är det dags att se över frågan igen? Börja från ett vitt papper, istället för att lappa och laga?

Jag blir imponerad och bedrövad när jag ser unga personer i olika paneler vara oroliga över att deras generation inte har koll på pensionssystemet. Varför ska de ha det? Unga oroar sig redan över jobb, utbildning, bostad etc. Fixa det först, sen kan du bry dig om pensionen.

Sist men inte minst. Jag har hört politiker och experter prata om PPM-systemet. PPM försvann 2010 i och med bildandet av Pensionsmyndigheten. Vissa treställiga varumärken är starkare än andra…

Text: Lars-Åke Vikberg

Foto: Maria Eklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s