En summering av den demokratiska festivalen 2018

Damer i röda hattar

minPensions åtaganden i Almedalen 2018 är nu över och vi är åter på fastlandet. Vi blickar tillbaka på en vecka vars fokus kom att landa i demokratifrågan, inte minst i partiledarnas tal och i medias bevakning. Men också många av seminarierna lyfte frågor om demokrati, rättvisa och människors lika värde.

Pensionsfrågorna då? Jo, de fick faktiskt också ta plats i Almedalsveckan 2018. Till och med statsministern lyfte i sitt partiledartal problemet med låga pensioner och lovade framtidens pensionärer 70 procent av slutlönen i pension. Dock utan att nämna hur kalaset ska finansieras.

Innan Jan Björklund äntrade scenen på tisdagen tog Tantpatrullen plats i Almedalen. Deras budskap var tydligt: Vi kräver ett nytt pensionssystem!

minPensions seminarium i Almedalen

Under vårt gemensamma seminarium  med Svensk Försäkring gjorde Karl-Petter Thorwaldsson en deal med Christina Lindenius om att LO ska driva frågan om att återinföra ett skattesubventionerat privat pensionssparande under förutsättning att Svensk Försäkring driver frågan om höjd allmän pensionsavgift från 17,21% till 18,5%. Samtalen mellan de två parterna fortsätter i höst. Det tog de i hand på!

Hela seminariet ser du här 

image005
Christina Lindenius och Karl-Petter Thorwaldsson. I bakgrunden socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

I vårt eget seminarium under måndagen konstaterade Anders Stenkrona, doktor i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet, att det främsta hindret för oss att förstå pensioner är vårt eget ointresse. Vi är helt enkelt inte intresserade av sådant som är krångligt! Och pensioner tror vi är krångliga.

Hela seminariet ser du här

minPensionsPodden var på plats i Almedalen

Självklart hade vi vår poddutrustning med oss också i år. Underlag till två poddar hann vi med. Den ena, om ungas syn pensionssystemet, är redan publicerad. Den andra publicerar vi om en vecka. I den möter du Anders Stenkrona och Mattias Munter från vårt seminarium ”Högre pensionsålder – räcker det?”

Text: Maria Eklund, minPension

Bild: Ulrica Loeb, Svensk Försäkring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s