Flytta till landet kan sänka pensionen

För den som jobbar börjar det bli dags att återvända till jobbet i stan. Pensionären däremot kan välja att stanna kvar i sommarstugan för gott.

Men flytten till landet kan innebära sänkt pension eftersom skatten ofta är högre här än i stan. Alla pensionsinkomster beskattas dock inte på samma sätt.

Som pensionär finns inget jobb som du behöver bo nära. Det finns inget som hindrar att du förlänger semestern i sommarstugan. Kanske väljer du rent av att flytta dit. Fördel är att du inte länger har två ställen att bo på. Det sparar pengar.

Nackdelar med att bo på landet finns förstås också. Det kan vara långt till service och du kan vara beroende av att ha en bil – som kostar pengar.

Flytten till landet kan dessutom innebära en kännbar skatteökning. Pension beskattas på samma sätt som lön, och därmed spelar kommunernas olika skattesatser roll. En titt i listan över landets kommunalskatter visar att skillnaderna är stora. Här kan du själv se vad skatten är där du bor och vad den blir om du flyttar till sommarstugan.

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/offentlig-ekonomi/finanser-for-den-kommunala-sektorn/kommunalskatterna/pong/tabell-och-diagram/totala-kommunala-skattesatser-kommunvis/

Många lågskattekommuner, med kommunalskatt på omkring 30 kronor ligger runt Stockholm och Malmö. Göteborg med omnejd har lite högre skattesatser,31-32 kronor.

De riktiga högskattekommunerna finns längre bort från stan. Dorotea och Vilhelmina i Västerbottens län och Munkedal i Bohuslän har en kommunalskatt på över 35 kronor per intjänad 100-lapp.

28 000 mer i skatt

Om ett pensionärspar, en med en pension på 20 000 kronor och en med 30 000 kronor flyttar från Solna (29:20) till Dorotea (35:15) så får de betala omkring 28 000 kronor mer om året i skatt. Även med inte fullt så stora skatteskillnader känns det i plånboken. Om samma par flyttar från Malmö (31:93) till Vansbro (33:93) så stiger deras årliga skatt med närmare 10 000 kronor om året.

Vackert med dyrt. I Rossön i Strömsunds kommun är kommunalskatten 34:40 kronor per intjänad 100-lapp år 2018

Det spelar ingen roll vilken typ av pension du har. Tjänstepension och allmän pension beskattas båda på samma sätt som inkomst av tjänst, men den skillnaden att pensionen inte ger något jobbskatteavdrag.

Samma kapitalskatt överallt

Att ha en del av sina pensionsinkomster som sparande förändrar läget. Kapitalbeskattning, till exempel vinster från aktie- och fondförsäljning eller om du sålt en bostad, beskattas lika över hela landet.

Har du däremot en traditionell privat pensionsförsäkring som du har fått dra av på skatten för när du satte in pengarna, så ska beskattas den pensionen som vanlig inkomst när du tar ut den.

Garantipensionen beskattas också på samma sätt som lön och påverkas därmed av de olika nivåerna på kommunalskatten.

Bostadstillägget, som är ett extra bidrag till bostadskostnader om du har en låg pension beskattas inte alls. Där spelar det inte heller någon roll var i landet du bor. Detsamma gäller för äldreförsörjningsstödet.

Planerar du att flytta bör du alltså räkna lite och fundera på vilken typ av pensionsinkomster du har, innan du ringer flyttfirman.

Pensionsinkomster som kan förändras om du flyttar och får ny kommunalskatt

Inkomstpension, premiepension, garantipension, tilläggspension och tjänstepension och traditionella privata pensionsförsäkringar.

Pensionsinkomster som inte påverkas av kommunens skattesats

Kapitalinkomster, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd


Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s