Pensionslöften valet 2018

Det är gott om löften till landets pensionärer och blivande pensionärer i årets valrörelse. Mycket handlar om sänkta skatter, även för den vill jobba vidare på äldre dar.

Lyssna på vårt extrainsatta poddavsnitt inför valet:

Valspurt i valstugorna. Många väljare är pensionärer.

När riksdagen klubbade igenom det nya pensionssystemet i mitten i 90-talet var en tanke att så många partier som möjligt skulle stå bakom att pensioner inte behövde bli en valfråga. Men även om pensionsöverenskommelsen ligger fast så finns det ju en hel del annat som går att gå till val på och som berör pensionen. Här är en översiktlig genomgång av de olika partiernas vallöften:

Skatt på pension

Förändrade skatteskalor ligger helt utanför pensionsöverenskommelsen men får kännbara effekter för pensionärsplånboken. Sänkt skatt på pension finns med bland flera partiers vallöften. Målet är att lön och pension ska beskattas på samma sätt.

När skattesänkningen ska genomföras och vilka som ska omfattas varierar dock lite mellan partierna. Även pensionärer med lite högre inkomster omfattas i de flesta förslagen. Dock gäller skattesänkningarna bara för de pensionärer som fyllt 65 år.

Morot för att jobba längre

Ett nytt inslag är vallöften som handlar om att sänka skatten även för den som jobbar i äldre åldrar. Nuvarande skatteregler ger dubbla jobbskatteavdrag till den som fortsätter att jobba efter 65 års ålder.

Liberalerna vill att åldern för det höjda jobbskatteavdraget ska sänkas till 63 års ålder. Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha sänkningen från 64 års ålder.

Garantipensionen

Förbättringen av grundskyddet i pensionen, där garantipensionen ingår, finns med i den överenskommelse som riksdagens pensionsgrupp kom överens om i december förra året.

Även de partier som inte ingår i pensionsgruppen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, vill förbättra garantipensionerna. Men vad det innebär konkret och hur det ska finansieras är mer oklart.

Mycket är partierna överens om, som sänkt skatt på pension och höjd garantipension.

Övriga förslag

Liberalerna. Vill höja LAS-åldern till 71 år.

Kristdemokraterna. Vill införa ytterligare ett barnårsrättsår, det vill säga att barn under en vill ålder ger extra pensionsrätter till den av föräldrarna som tjänar minst. De vill höja maxbeloppet för bostadstillägget till 7 500 kr i månaden.

Vänsterpartiet – som inte sitter med i riksdagens pensionsgrupp – vill se ett nytt pensionssystem. Vill avskaffa premiepensionen och flytta över redan intjänade pengar till inkomstpensionen. Är emot höjd lägsta pensionsålder till 64 år och tycker att 63 år ska vara lägsta uttagsålder.

Sverigedemokraterna, som inte heller ingår i pensionsgruppen, är också emot höjda pensionsåldrar. De vill ge möjlighet för den som är 65-70 år att gå ner i halvtid på jobbet.

Socialdemokraterna vill höja avgifterna till pensionen för att få in mer pengar till systemet. Det ska ske genom att pensionsavgiften som arbetsgivarna betalar höjs med 1, 29 procent, från dagens 31,42 procent till 32,71 procent. Men om det förslaget stöter på patrull i pensionsgruppen kan man tänka sig att diskutera fortsatta skattesänkningar för pensionärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s