Hur ska vi klara att jobba till 75?

Det var i februari 2012 som dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt gjorde ett inlägg i pensionsdebatten. Han tyckte att arbetslivet kunde sträcka sig till 75 års ålder. På en debattlunch hos tjänstepensionsbolaget Alecta, tog han upp ämnet igen.

Fredrik Reinfeldt – tycker fortfarande att arbetslivet kan bli betydligt längre.

– Jag sa aldrig att pensionsåldern skulle höjas till 75. Det jag menade vad att om vi kan och vill ska vi uppmuntras att arbeta så länge.

Själv kan han mycket väl tänka sig att arbeta efter 70-årsdagen.

– Men kanske inte på heltid eller med de saker jag gör nu.

Ämnet för debatten vad ” Överlever vi pensionsåldern?” och handlade om hur den ökade medellivslängden ställer förändrade kvar på pensionerna. Vill vi, och orkar vi, arbeta så många fler år jämfört med i dag?

Fredrik Reinfeldt, som numera bland annat arbetar som föreläsare, författare och som ordförande försäkringsbranschens Trygghetskommission, har inte ändrat uppfattning. Han tror att framtidens arbetsliv behöver bli längre, men att det behövs morötter och att de äldre kanske inte kan räkna med samma anställningstrygghet.

Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, är inne på liknande tankegångar.

– Om den som är 70 år ska konkurrera med den som är 35 behöver vi ändra kopplingen till anställningsskyddet. Om arbetsgivaren kan välja måste 70-åringen vara billigare.

Tomas With, vide förbundsordförande på fackförbundet Metall har medlemmar som i dag slutar i 62-årsåldern. Ohälsa leder många gånger till förtida uttag av pensionen. Det handlar inte bara om att orka, en del förutsättningar styr man inte över.

– Vad händer vid nästa dipp i konjunkturen?

Metalls recept för fler arbetade år är delpension, eller flexpension som det kallas på andra håll. Mer avsättning till tjänstepensionen.

Fördela mer till pension

– Vi måste hitta bra former för att hålla sysselsättningen uppe, efterlyser han. Vi måste vara beredda på att sätta av mer av framtida resurser till pensionen och då är det bra om kakan som fördelas blir större totalt.

Malin Påhls Hansson, ordförande för Sacos studentråd, var yngst bland debattdeltagarna:

– Det är vi som är morgondagens samhällsbyggare och vi som ska bidra till era pensioner. En stor del av oss lider av psykisk ohälsa, få vet vad ett kollektivavtal är och många tror på fullt allvar att systemet kommer att kollapsa.

Mailn Påhls HanssonSacos studentråd, vill att unga ska få bättre information om hur livsinkomster och pension hör ihop.

Hon vill att fler unga ska få kunskap tidigare i livet, inte minst om livslönens betydelse.

– Vi behöver sänka etableringsåldern och öka studietakten. Jag tror att vi kan fatta svåra beslut om vi får grundlig hjälp att göra det. Men vi behöver betydligt mer hjälp med studieval och livsval än vad vi får i dag.

PS. Aldrig har så många loggat på minPension på samma dag som dagen då Fredrik Reinfeldt gjorde sitt utspel om att arbeta till 75.

Text och bild: Kristina Kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s