Uttagsplaneraren ska hjälpa dig att gå i pension

Linda Sterner Varnestig är projektledare för den nya tjänsten ”Uttagsplan” som växer fram i kulisserna bakom minPension.se. Här berättar hon om den nya tjänsten.

Visst vore det skönt om man kunde ha all information på ett ställe när man börjar ta ut pension, ungefär på samma sätt som man har när man jobbar och får en lönespecifikation? Och visst vore det bra om det fanns verktyg som hjälpte till på vägen dit: som hjälpte oss att överväga våra möjligheter inför uttagen och att förstå konsekvenserna av olika pensionsval?

Under 2019 planerar minPension att lansera ett helt nytt verktyg som ska göra just det – hjälpa dig att förstå helheten och att göra medvetna val, för att sedan, därefter kunna följa din pensionsplan. I Uttagsplaneraren (not. tjänstens arbetsnamn) kommer du som användare både att kunna skapa dina egna alternativa planer, få hjälp med att genomföra en vald pensionsplan samt se dina pågående och framtida pensionsutbetalningar.

Just nu händer det mycket för att förbereda för det nya. För att klara Uttagsplanerarens behov bygger vi om i grunden på minPension så att du som användare ska kunna beräkna och planlägga varje pension för sig. Vi lägger också till ny information, som till exempel när och hur du ska kontakta dina pensionsbolag, information om efterlevandeskydd och om vilka pensioner som är under utbetalning. Vi lägger till mer fakta som ska ge stöd för medvetna beslut. Vi visar pension före och efter skatt utifrån din aktuella skattesats vid olika åldrar och inkomster. Om din pension blir låg berättar vi om de förmåner som du kan vara berättigad till och hur du ska går till väga för att söka dem.

Ska alla börja använda Uttagsplaneraren istället för prognostjänsten? Undrar du kanske. Nej, så är det inte. Den som befinner sig i en sparande-fas i livet kan fortsatt lugnt titta på prognosen på minPension för att få en snabb och bra överblick över läget. Eller kanske se hur livshändelser och löneförändringar slår långsiktigt på pensionen i det kommande verktyget Pensionssimulatorn, som man kan nå redan idag på beta.minPension.se.

Uttagsplaneraren vänder sig till den som snart tänker börja ta ut sin pension, det vill säga personer som kan – och vill – börja ta ut pension under det närmaste året. För de flesta kommer tjänsten att kunna användas från den dag man fyller 54 år, eftersom många har tjänstepensioner går att ta ut från 55 års ålder och framåt. minPension har idag cirka 750 000 aktiva användare bara i åldern 54 till 65 år. Det gör att många kommer beröras av den nya tjänsten från start.

Välkommen till en ny och lite enklare pensioneringsresa under 2019!

Linda Sterner Varnestig, projektledare

9 reaktioner till “Uttagsplaneraren ska hjälpa dig att gå i pension

 1. Hej Michael! Om du loggar in på minPension nu ser du en länk till Uttagsplaneraren i huvudmenyn. Lycka till! Hälsningar Maria

 2. Är det bestämt något datum under hösten för driftsättning?
  Frågar Michael

 3. Hej Michael! Tjänsten uttagsplan kommer i en beta-version i höst. Kommer att vara tillgänglig för personer som fyllt 54 år.

 4. När sker lanseringen av tjänsten? Undrar Michael

 5. Hej Stig!
  Att pensionsprognosen avrundar beloppen beror på att det är just en prognos. Vill du ha exakt belopp ska du vända dig till ditt pensionsbolag. I uttagsplan blir det annorlunda, eftersom tjänsten ska hjälpa dig att gå i pension.
  Hälsningar
  Maria på minPension

 6. I nuvarande prognoser görs avrundningar till närmaste hundratal kr. Eftersom pensionen kommer från många håll och kan vara låga belopp som exv 1000 kr i månaden så blir det omöjligt att kontrollera hur ålder och uttagsperiod påverkar pensionen på resp delbelopp. Hoppas därför att ni skippar avrundningen på delbeloppen och bara avrundar totalbeloppet. Syftet är ju att kunna planera och optimera pensionen.

 7. Hej Robert! Allt kommer inte att fungera fullt ut när Uttagsplaneraren sjösätts till våren, men på sikt kommer den ge mer detaljerad information än prognosberäkningen gör. Du ska ju ta beslut om dina framtida uttag baserat på den info du får i tjänsten.

 8. Kan man hoppas på att denna tjänst fungerar från 55 år för ITP till skillnad från prognostjänsten som av någon outgrundlig anledning har 62 år som undre gräns för ITP?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s