Forskarberöm till minPension

Två nationalekonomer som tittat lite extra på tjänstepensionerna och vad spararna kan om dem lovordar minPensions nya sidor.

­Ni har redan gjort en stor del av det vi förslår i vår rapport, säger Mikael Elinder, en av författarna till SNS-rapporten ” Den komplexa tjänstepensionen”.

Rapporten presenterades på tisdagen hos SNS, Studieförbundet Näringsliv & Samhälle och en sammanfattning finns även på Dagens Nyheters Debattsida: https://www.dn.se/debatt/kranglig-tjanstepension-ger-risk-for-allvarliga-misstag/

Forskningsrapporten som skrivits av Mikel Elinder, docent i nationalekonomi i Uppsala och Johannes Hagen, lektor i nationalekonomi i Jönköping, visar att många tycker att tjänstepensionen är svår att sätta sig in i, och att det kan leda till passivitet och att bristande kunskaper kan leda till en sämre livsekonomi. Den som inte vet något om pensioner kan både oroa sig för mycket och kanske spara eller jobba onödigt mycket under sitt arbetsliv. Eller få för låg pension.

De föreslår också en rad förändringar som till exempel utbildning om pensioner redan i skolan, att det införs ett gemensamt fondtorg där alla avtalsfonder finns på samma ställe och att det startas en gemensam organisation för alla tjänstepensioner.

Bild på Mikael Elinder
Mikael Elinder, docent i nationalekonomi Uppsala universitet

En av de förslagna åtgärderna är också att vidareutveckla minPension.

– Den nya versionen av minPension verkar precis i den riktning vi föreslår, säger Mikael Elinder.

Framförallt gillar han den nya jämförelsefunktionen där du kan jämföra din egen pension med andras.

– Den är lysande. Vi vet att det finns en behov av att ha möjlighet att jämföra med andra. Det verkar handla om att få en känsla för vad pensionen är värd. Folk bryr sig både om den absolut nivån på den egna pensionen men vill också veta vad andra får. Ligger jag i den övre halvan så känns det bra.

Bild på jämförelsefunktionen på minPension
I minPensions nya jämförelseverktyg kan du jämföra din pension med andras.

På Mikael Elinders önskelista inför framtiden finns en möjlighet att se värdeutvecklingen på pensionen, år från år, och gärna också med en riskprofil på sparandet.

Annat som han tycker behövs är en möjlighet att ändra inkomstprofil över livet. De flesta av oss har en bättre inkomstutveckling i början och mitten på arbetslivet och kanske en avtagande mot slutet. Dagens prognosberäkning är mer linjär.

– En bit till är viktig också, säger han. Vi behöver ett bra utbildningsverktyg i undervisningen som visar hur minPension fungerar och kan användas.

Text och bild: Kristina Kamp, pensionsekonom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s