Gig-ekonomin kan ge nya fattiga pensionärer

p1156m1572868

Ett nygammalt fenomen riskerar att göra dagens unga till riktigt fattiga pensionärer. Det kallas gig-ekonomi, vilket är ett trendigare namn för vad det egentligen handlar om. Att försörja sig, helt eller delvis, på tillfälliga påhugg.

Ett gig kan handla om allt från att producera Youtube-filmer till att åka hem till folk och montera Ikea-möbler. Somligt betalar sig bra – annat inte. Med tillräckligt många uppdrag går det ändå att överleva. I Europa och USA beräknas 20-30 procent av arbetskraften finnas inom gig-ekonomin. Andelen ökar – här också.

Gig-ekonomins fördel är frihet. Jobba när du vill och har lust – och tjäna så mycket pengar du tycker du behöver – just nu. Klart att inte minst unga, kanske med större krav på fritid än på stora inkomster, lockas av det. För vem kan begära att en 25-åring ska fundera på sin pension?

Men även 25-åringar blir gamla. Med nuvarande prognoser om framtida förväntad livslängd kommer många i den generationen att överleva sin 90-årsdag. För att då ha mat på bordet krävs att det finns en pension som är tillräckligt stor för att leva på. För att få den pensionen måste du tjäna tillräckligt mycket pengar under ditt arbetsliv, du bör ha hyfsat stadiga inkomster i lite drygt 40 år.

Gig-ekonomin kanske klarar att leverera pension, men det finns gott om fallgropar på vägen. I synnerhet om vi inte vågar börja prata om dem utan bara låtsas som de inte finns. I så fall riskerar vi att i framtiden ha en generation av fattiga, besvikna pensionärer.

Nuvarande pension är inte anpassad till gig. Den växte fram i en tid när en fast anställning med kollektivavtal var det normala. Den pension du får bestäms av hur många år du jobbar och betalar skatt och om du har en arbetsgivare som sätter in extra pengar i form av tjänstepension. Med en gig-tillvaro, med oklara anställningsförhållanden, ojämna inkomster och många olika arbetsgivare kan det vara knepigt att få ihop de pengar som krävs.

Att bestämma över sin tid är en förmån, som kan bli en fälla. Du bör, för att klara dig ekonomiskt i framtiden, ha en lön som matchar anställdas, inklusive de förmåner de har via anställningen.

En anställd med kollektivavtal och en månadslön på 25 000 kronor får omkring en 1000-lapp extra från arbetsgivaren i form av tjänstpensionsinbetalning. De gäller även vid sjukdom och föräldraledighet. Anställda får dessutom löneförhöjning och semesterersättning. Det är skönt att ta ledigt när du vill, men se upp så din frihet över tid inte omvandlas till heltidsjobb med halvtidslön. Många år med låg lön ger sällan en hög pension.

Gig-jobbare med fokus på här och nu riskerar att kräva förändringar först när det är försent. Här har vi andra ett ansvar att fundera kring hur även den här typen av anställningar ska kunna ge en ekonomiskt trygg ålderdom. Vad händer när giget spricker för att du själv var sjuk eller barnen var snoriga? Vad händer om tiderna blir sämre? Då brukar efterfrågan på den här typen av tjänster försvinna fort och gamla uppdragsgivare kan istället bli en del av en växande gig-arbetarkår som slåss om färre jobb. Vilket skydd ska den här gruppen på arbetsmarknaden ha?

Bara elände? Nej, det behöver  det inte vara. Men tydligare information om olika anställningsformer och vad de innebär för din ekonomiska trygghet, både på kort- och på lång sikt behövs. Redan i väldigt unga år.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom, minPension. Artikel publicerad i Realtid.se

Så påverkas kompositören Christofer Elgh av många gig – lyssna nu i minPensionsPodden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s