Fler som fyllt 65 jobbar vidare. Sysselsättningen i åldersgruppen 65-74 år har nästan fördubblats de senaste tio åren enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Men det är få som jobbar heltid.
Förra året var 193 000 uppgav 193 000 personer, eller 17, 3 procent i den åldersgruppen att de hade någon typ av sysselsättning. En stor del är egenföretagare.
Diagram 1: Sysselsatta 65-74 år
Sedan börjar på 2000-talet har en rad förändringar på arbetsmarknaden gjorts för att underlätta för fler att jobba längre. I lagen om anställningsskydd höjdes åldern för tillsvidareanställda att jobba kvar till 67 år och nästa år höjs åldern till 68 år.
För omkring tio år sedan sänktes arbetsgivaravgiften för personer över 65 år och de som jobbade kvar fick extra jobbskatteavdrag.
Under de senaste åren har sysselsättningen bland äldre ökat och Statistiska centralbyrån räknar med att ännu fler i åldern 65-74 kommer att arbeta i framtiden.
Det är framförallt antalet anställda som ökat, men andelen företagare är fortfarande långt högre än i övriga åldersgrupper.
Att jobba länge betyder däremot inte att du jobbar heltid. Majoriteten av de sysselsatta i åldern 65-74 år jobbar mindre än 35 timmar per vecka. Tidigare undersökningar har visat att det mest är män som väljer att jobba längre.
Men samtidigt visar en annan rapport från Statistiska centralbyrån att äldre kvinnor tycker att de har stora möjligheter att lära sig nytt på arbetet. Andelen som säger så är betydligt större än på 1980-talet.
Diagram 2: Andel som tycker att de har stora möjligheter att lära nytt

Text: Kristina Kamp