Sjunkande krona sänker pensionen utomlands

Par på en marknad

För fem år sedan motsvarade en pension på 15 000 kronor i månaden 1 680 euro. Nu ger samma svenska pension 1 440 euro. Det betyder att den svenska pensionens värde har minskat med nästan 15 procent.

Den svenska kronans värde har dalat det senaste året. Det gäller både euron och dollarn. Faktum är att på fem år har kronans värde mot dollarn sjunkit med 30 procent och mot euron med nästan 15 procent. Jämfört med valutakurserna från 2013 är skillnaden ännu större.

Har det någon betydelse för pensionen? Ja. I synnerhet för dig som tänker flytta till, eller tillbringa stor del av din tid som pensionär i andra länder.

Valutakurser är kanske inte det första blivande pensionärer tänker på. Men de kan spela stor roll för den som tänker tillbringa en stor del av pensionärslivet i andra länder och konsumera allt från mat till bostad och resor i de länderna.

Valutakurser kan variera kraftigt över tid, både upp och ner jämfört med den svenska kronan. Men pensioner från Sverige har den svenska kronan som bas, och därför kan alltså köpkraften för pensionen variera.

Just nu är värdet på den svenska kronan låg i jämförelse med till exempel euron och den amerikanska dollarn.  Åtminstone jämfört med de valutakurser som gällde för fem år sedan. Valutakurserna för tio år sedan låg på ungefär samma nivå som nu. En valuta som däremot sjunkit jämfört med den svenska kronan är den turkiska liran.

För den som regelbundet vistas i andra länder under längre tid kan det vara bra att ha någon typ av sparande i det landets valuta för att jämna ut svängningarna.

Skillnader i valutakurser

Värdet på 100 svenska kronor jämfört med andra valutor

Valuta

Mars 2009

Mars 2014

Mars 2019 

Euro

9

11,2

9,6

Dollar

12,3

15,5

11

Bath (Thailand)

450

450

350

Nya lira (Turkiet)

20

30

60

Ju högre siffra, desto mer är den svenska kronan värd i landets valuta.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s