Varför är det så krångligt att gå i pension?

Valen man gör inför pensionen påverkar ekonomin resten av livet. Men systemen är krångliga och det är svårt att göra medvetna val.

För fem år sedan gjorde Riksrevisionen en granskning som pekade på att staten inte hade tagit ett tillräckligt stort ansvar för att ge individen rätt möjligheter att gå i pension tryggt och enkelt. Visst fanns minPension, men inget av verktygen på minPension stöttade den som skulle börjat ta ut sin pension.

Riksrevisionens granskning ledde fram till att Pensionsmyndigheten fick regeringens uppdrag att ta fram ett verktyg som skulle hjälpa blivande pensionärer att förstå de ekonomiska konsekvenserna av sina val. Eftersom minPension redan var en inarbetad, digital tjänst som hade individens pensionsuppgifter så beslöt man att bygga ett nytt verktyg på minPension – tillsammans med pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten.

Under hösten lanserar vi den första versionen av Uttagsplaneraren på minPension. Men blir det nya verktyget som det var tänkt? Täcker det individens behov av ekonomisk förståelse inför pensioneringen? Och finns allt med?

Erik Ferm är idag analytiker på Pensionsmyndigheten, men 2014 arbetade han på Riksrevisionen och var med i granskningen som ledde fram till Uttagsplaneraren. I minPensionsPodden berättar han om tankarna bakom granskningen och vi passar på att ta reda på om Uttagsplaneraren blir som han tänkte.

Mer om Uttagsplaneraren i Almedalen

Under årets Almedalsvecka anordnar minPension ett seminarium under onsdagen den 3 juli där vi kommer att prata om Uttagsplaneraren. Läs mer om seminariet.

4 reaktioner till “Varför är det så krångligt att gå i pension?

 1. Du blir kontaktad av pensionsbolagen där du har dina pengar cirka tre månader före din 65-årsdag. Om du vill ta ut pension innan dess kontaktar du dem själv.

 2. Hej Robert!

  Stort tack för din input!

  Uttagsplaneraren finns nu tillgänglig i en betaversion på ”mina sidor” för den som fyllt 54 år. Arbetet kommer fortsätta med att vidareutveckla verktyget och för att få in mer information i det. Följ gärna med oss på resan! Synpunkter som lämnas via den orange Feedback-knappen tas omhand i kommande utvecklingsarbete.

  Hälsningar
  Maria

 3. Några förväntningar på ”uttagsplaneraren”:

  – Alla typer av pensions skall kunna visas med korrekta möjliga startdatum, idag går det inte på minPension att t.ex få med tjänstepension för ITP från Alecta från 55 års ålder.

  – Det skall gå att flexibelt laborera med alla tänkbara längder, start och stopptid osv för att skapa optimal uttagskombination.

  – Utfall både före och efter skatt skall kunna presenteras

  Kommer detta att finnas med ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s