Pensionsprognoser för utlandsfödda

Hur blir pensionsprognosen för en som inte har bott i Sverige i hela livet?

För den som kommer till Sverige mitt i livet blir det tufft att hinna hinna tjäna in till en dräglig pension – speciellt för den som kommer hit som flykting och saknar pensioner från hemlandet.

Vi träffade Luis Lopez från Chile. Han kom till Sverige i mitten av 80-talet och började tidigt att jobba på Trafikkontoret i Stockholm. Idag drygar han ut lönen genom att köra buss vissa helger.

Luis Lopez har nu fyllt 60 och börjar fundera på sitt liv som pensionär. Kommer han kunna bo kvar i sin nuvarande hyreslägenhet? Har han råd att behålla bilen? Skulle pengarna räcka längre i ett annat land där det är billigare att leva och bo?

Gör så här om du har kommit till Sverige mitt i livet

Om du är född och uppvuxen i ett annat land är det viktigt att förstå hur det svenska pensionssystemet fungerar och tidigt skaffa dig en uppfattning om hur din egen pensionsprognosen ser ut. Ett tips är att fråga din arbetsgivare eller en facklig representant om hjälp. Kanske kan ett barn hjälpa dig att logga in på minPenison.se och se över din intjänade pension från Sverige?

Pensionsmyndighetens servicekontor kan också hjälpa till – här hittar du adressuppgifter >>

 

2 reaktioner till “Pensionsprognoser för utlandsfödda

  1. Hej Elisabeth! Det är verkligen sant som du skriver att många nysvenskar är mycket välutbildade och datorkunniga. Men det finns även nysvenskar – precis som det finns de som är födda i Sverige – som tycker det är jobbigt med teknik. Katastrofalt uttryckt eller inte – Luis Lopez föreslår i detta poddavsnitt dem som behöver hjälp att tex be sitt barn. Det viktiga är att få koll på pensionen.
    Hälsningar
    Maria

  2. Det finns mängder med utlandsfödda som kommit hit av olika skäl. Dessutom med helt olika bakgrund. Somliga mycket välutbildade och dessutom tror jag nog att även de utan högre utbildning kan hantera sajten Min Pension. Så hur tänker ni här ”Kanske kan ett barn hjälpa dig att logga in på minPenison.se och se över din intjänade pension från Sverige?” … Ett BARN !?! Vad vill ni egentligen ha sagt med detta?! Finns säkert 100 olika varianter att formulera sig än denna katastrolfala formulering …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s