Femton år med minPension – nu är det dags att stänga den gamla versionen

I december är det 15 år sedan minPension lanserades. Kanske var du en av de allra första besökarna som ivrigt väntade på att logga in den 3 december 2004?

mip_startsida_v2
Så här såg startsidan på minPension ut 2006

Under åren har mycket hänt med pensionssystemet, men också med svenskarnas synsätt på pensioner och sparande. Samtidigt har även teknikmognaden ökat liksom möjligheterna att ta till oss ny information. Ett exempel är att det år 2004 tog minst tre dagar att uppdatera dina uppgifter från de då åtta anslutna bolagen och myndigheterna, idag tar det fem minuter att hämta uppgifterna från Pensionsmyndigheten och 32 pensionsbolag.

I tabellen har vi roat oss med att jämföra minPension då och nu. Varsågod! Här är vårt retroperspektiv!

Aktivitet

2004

2019

Snittid för uppdatering av uppgifter

Minst 3 dagar

Cirka 5 minuter

Tillgänglighet minPension var stängt för systemunderhåll 00-06 varje dygn

Öppet dygnet runt

Antal anslutna aktörer

8

33

Antal prognoser Fyra färdigräknade prognoser/person Gör så många prognoser du vill och orkar
Uppgifter
  • Allmän pension
  • Kollektivavtalad tjänstepension för de fyra stora avtalsområdena

  • Allmän pension
  • Kollektivavtalad tjänstepension
  • Individuell tjänstepension
  • Privat pensions-sparande från försäkringsbolag
  • IPS från SEB och Skandia
Antal användare Cirka 80 000 unika användare Cirka 3,75 miljoner unika användare
Antal prognoser/år Cirka 200 000 prognoser Cirka 22 miljoner (hittills i år)

minPension nu och då

minPension har uppdaterats och moderniserats några gånger under årens lopp. Den största förändringen gjorde vi i november i fjol när vi lanserade nuvarande version av minPension. Förutom att minPension då fick ny färg och form blev verktygen också mer anpassade till dig och ditt livs olika faser. I oktober i år utökade vi verktygen med Uttagsplaneraren som ska hjälpa dig som fyllt 54 år att ta beslut om hur du ska ta ut dina pensioner.

När vi lanserade den nya versionen för ett år sedan lät vi den gamla vara tillgänglig i bakgrunden för att du skulle få vänja dig vid det nya gränssnittet i din egen takt. Efter ett år med parallella webbsidor är det dags att ta farväl av gamla minPension. Den 19 november stänger vi ner den.

Nygamla favoriter på minPension

Har du favoriter i den gamla versionen som du är ledsen att bli av med? Så här funkar de gamla favoriterna på minPension idag.

Vill du kunna simulera dina pensioner per försäkring?

När du har loggat in finns en flik som heter ”Simulatorn”. Här kan du laborera med olika livshändelser: ”Vad händer om jag får högre lön?” ”Vad händer om värdeutvecklingen blir högre eller lägre än förväntat?” ”Vad händer om jag byter pensionsområde?”. Du kan också se vad som händer om du väljer att ta ut dina pensioner vid en annan tidpunkt än den avtalade.

Tycker du att utskriftsfunktionen var bättre i den gamla versionen?

Vi håller med! Utskriftsfunktionen var bättre i den gamla versionen än i den nya. Å andra sidan är inte tanken att du ska skriva ut dina prognoser eftersom de ändras kontinuerligt. Om du ändå vill skriva ut en prognos eller bilden av ditt innehav rekommenderar vi tills vidare att du tar en skärmdump och skriver ut den.

I framtiden kommer utskriftsfunktionen på minPension att utvecklas och bli bättre.

Vill du kunna ändra förutsättningarna för din framtida löneutveckling?

I den gamla versionen hade du möjlighet att simulera med en högre löneutveckling än noll, som vi antar i våra prognoser. ”Noll” tänker du kanske nu. Lugn! Vi tror också att din lön kommer att utvecklas över tid! Men eftersom prognosen visas i dagens penningvärde är det rimligt att tro att din lön följer inflationstakten. I alla fall som ett genomsnitt. Om du är ung kanske karriären ligger framför dig, med löneökningar som följd, men längre fram i karriären kan lönehöjningarna mattas av. Om du i den gamla versionen simulerade med en lönehöjning om två procent, räknade vi med att inte bara du fick två procent högre lön varje år fram till pensionsdagen utan att resten av samhället också fick det. Med ränta-på-ränta blev effekten enorm och många missförstod prognosens förutsättningar.

Om du ändå vill testa hur en ökad lön skulle påverka din pension ska du använda knappen ”Lön och jobb” i Simulatorn och simulera din prognos med en löneändring.

Vill du kunna simulera för att gå i deltidspension?

I den gamla versionen fanns ett verktyg som hjälpte dig att simulera för deltidsarbete i samband med småbarn, studie- och föräldraledighet. Funktionen var tänkt att hjälpa dig att förstå hur dessa tillfällen i livet påverkar dina pensioner, men istället märkte vi att många som skulle gå i pension använde verktyget för att se vad som hände om man gick ner i deltid de sista åren innan pension. Eftersom verktyget var byggt utifrån antagandet att du skulle komma tillbaka i tjänst och få en normal lön efter några år, blev simuleringen för blivande deltidspensionärer fel.

Om du vill veta hur deltidspension påverkar din ekonomi idag och i framtiden ber du Pensionsmyndigheten och dina pensionsbolag att räkna ut detta åt dig manuellt. Logga in och se hos vilka bolag du har pension under ”Intjänad pension”.