Efter systemunderhållet på minPension den 17 november har vissa funktioner ändrats. Här berättar vi mer om några av de förändringar som skett.
Planeringsverktyget i Uttagsplaneraren har ändrats
Funktionen för att skapa pensionsplaner i Uttagsplaneraren har ändrats.
I fliken ”Din pensionsplan idag” finns nu en knapp för att skapa ny plan.

När du klickar på knappen ”Skapa ny plan” öppnas en kopia av din pensionsplan idag. I kopian kan du testa olika uttagsalternativ för dina pensioner. Du kan antingen skapa planer utifrån de förvalda alternativen (5, 10, 15, 20 eller livet ut) eller laborera med varje pension för sig. Kom ihåg att ge din plan ett namn och spara den om du vill behålla planen och komma tillbaka till den senare.

Utökade uttagstider för pensionerna
Ursprunglig ITPK/FTPK/KTPK/BTPK
I prognosen kan du nu välja uttagstider mellan 2-20 år eller livsvarigt för ursprunglig ITPK/FTPK/KTPK/BTPK. Ändringen gäller för alla bolag som levererar information om ovan nämnda pensioner till minPension.
Den 17 november genomfördes förändringar för dig som har premiebestämda pensioner. Detta för att öka träffsäkerheten i pensionsprognosen. Våra förändringar kan ha gjort att din prognos har ändrats och i vissa fall blivit lägre.
Vilka pensioner är berörda?
Ändringarna berör främst premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar men kan i undantagsfall beröra privata pensionsförsäkringar.
Premiebestämd pension kallas ibland också avgiftsbestämd pension. Det är en pension där premien som betalas är bestämd till en viss procentsats av lönen eller till ett visst belopp.
Både tjänstepensionsförsäkringar som är kollektivavtalade och individuella tjänstepensioner kan vara påverkade. Individuell tjänstepension, även kallad övrig tjänstepension, är inte kollektivavtalad utan är en pension som betalas av din arbetsgivare enligt en individuell överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren.
Har du en förmånsbestämd pension påverkas inte den av dessa ändringar.
Hur kan din prognos ha påverkats?
Det vi gjort i den senaste uppdateringen är att vi har infört ett noggrannare regelverk för att avgöra om en pension kan anses vara aktiv, alltså får in nya pengar, i vår prognosberäkning. Det kan vara svårt för dig att upptäcka och normalt sett har det inte heller någon betydelse för dig.
Har du tidigare använt vår tjänst Uttagsplaneraren kan det märkas tydligare eftersom vi där redovisar varje pension separat. Då kan du se skillnad på en enskild pensions prognosbelopp som nu kan ha blivit lägre medan det istället blivit högre för en annan pension. Detta beror på att vi gjort en ny bedömning om vilken av dina pensioner som får nya insättningar.
I undantagsfall kan även din totala prognos ha blivit lägre. Det är om vi i våra nya antaganden inte längre räknar med att en eller flera av dina pensioner får nytillskott av pengar. Oftast berör detta individuella tjänstepensioner, exempelvis en löneväxling eller en alternativ pensionslösning. Om vi tidigare räknar med att den pensionen haft ett högt tillskott av pengar kan det bli en stor skillnad i din prognos jämfört med tidigare.
Har du angett rätt avtal?
Du kan även märka att en så kallad prognosvarning dykt upp om schablonberäknad försäkring. Då saknar vi uppgifter om en pension inom det kollektivavtal du angett att du arbetar. Det kan bero på att du inte valt rätt avtalsområde eller att vi nu gjort bedömningen att inget bolag skickar uppgift om att en pension får fortsatta insättningar av premier.
Här är ett exempel på en sådan prognosvarning för en av våra användare som valt avtalsområdet BTP 1, men där det saknas tillräckliga pensionsuppgifter.
I den totala prognosen räknar vi ändå med fortsatta insättningar till det kollektivavtalade avtalsområde som du valt. Men istället för att vi kan placera dessa insättningar på en av dina pensioner placeras de på något som vi kallar Tänkt framtida intjänande. Din totala prognos blir ändå fortsatt samma som tidigare.
I vår tjänst Simulatorn kan du se Tänkt framtida intjänande om du väljer Detaljvy och tittar i tabellen lite längre ner på sidan.

Två viktiga saker att tänka på som gäller Tänkt framtida intjänande:
- Prognosbeloppet alltid är från 65 år och livet ut.
- Dessa prognosbelopp finns inte med om du använder vår tjänst Uttagsplaneraren. Det gör att den totala prognosen i Uttagsplaneraren alltså kan vara lägre än i våra övriga prognostjänster.
Vad kan du själv göra ifall prognosen ändrats?
Tidigare kan vi ha tolkat informationen om en eller flera av dina pensioner på ett sätt som har gjort att din prognos riskerar att ha blivit för hög. För att förbättra kvaliteten i uppgifterna och minska risken för att prognosen blir för hög har vi nu ändrat tolkningen. Din prognos kan därmed vara mer rättvisande nu än tidigare.
Samtidigt vet vi att användare många gånger har felaktiga inställningar och det kan få stor påverkan för prognosen. Vet du vilket avtalsområde du tillhör? Stämmer det fortfarande med vad som är registrerat hos oss?
Är prognosen lägre? Vad kan du göra själv för att få koll?
- Kontrollera att du har valt rätt avtalsområde för din anställning. Det gör du under fliken ”Inställningar”. Tänk på att om du har tjänstepension men arbetar hos en arbetsgivare utan kollektivavtal ska du i fliken ”Anställningsform” ange ”Privatanställd med tjänstepension” och i fliken ”Avtalsområde” ange ”Tjänstepension utan kollektivavtal”.
- Uppdatera dina uppgifter under fliken ”Insamlingsstatus” på minPension. Ibland finns det tillfälliga problem i kommunikationen mellan minPension och dina pensionsbolag vilket kan göra att en pension inte är uppdaterad eller får ett felaktigt värde.
- Fundera på om någon av dina pensioner har börjat, eller är nära, att betalas ut sedan du senast loggade in på minPension. I så fall blir din prognos lägre eftersom vi inte längre tar med den i prognosen.
- Om du fortfarande har frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice. Det är viktigt att du även ger minPension ett medgivande, gärna giltigt i 3 dagar, så vi har tillåtelse att titta på dina pensionsuppgifter. Detta gör du i ”Inställningar” genom att rulla ner på sidan till Medgivande till kundservice. Fyll i uppgifterna enligt nedan och klicka på ”Lämna medgivande”.

Varför gör minPension dessa förändringar?
För att du ska kunna ta rätt beslut om din pension behöver informationen på minPension vara så korrekt det bara går.
Tidigare kan vi ha tolkat informationen om en eller flera av dina pensioner på ett sätt som har gjort att din prognos riskerar att ha blivit för hög. För att förbättra kvaliteten i uppgifterna och minska risken för att prognosen ska vara för hög ändrar vi tolkningen från och med den 17 november. Det kan göra att din prognos kan bli lägre än tidigare.
Tillsammans med pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten fortsätter vi vårt arbete med att förbättra kvaliteten i din information. Vårt mål är att ge dig den bästa pensionsinformationen i världen.
Har du frågor? Kontakta gärna vår kundservice. Du når dem via telefon 0771-89 89 89 på vardagar mellan klockan 8-16.
Om minPensions prognoser
Tänk på att alltid kontrollera med ditt pensionsbolag innan du beslutar om uttag av din pension. Ett beslut om uttag av tjänstepension och privat pension är vanligtvis inte möjligt att ändra när väl utbetalning påbörjats.
Prognosen är inget löfte eller garanti. De verkliga beloppen från pensionsbolagen kommer i en del fall att skilja sig från de redovisade i minPensions prognos. Även regler för när och hur pension får tas ut kan skilja sig mellan minPension och pensionsbolagen.
Prognosen på minPension kan alltså skilja sig från den du fått hos ditt pensionsbolag. Det kan bero på att minPension i vissa fall räknar med schablonvärden. För vissa pensioner har minPension inte heller kunskap om särskilda regler som styr ditt uttag av pension.