Det är inte alla som vill sluta jobba helt och hållet från en dag till en annan. Många fasar ut arbetslivet med att jobba lite mindre samtidigt som de tar ut pension. Går det att blanda jobb och pension hur som helst – och hur påverkas skatten? Här är 2021 års skatter!

Låt oss börja med vad som går att göra!

Så påverkas den allmänna pensionen av jobb och pension samtidigt

För den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.

Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster mer än cirka 42 000 kronor i månaden. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna.

Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du lägre a-kassa om du blir arbetslös. Enligt a-kassans regler anses du ha försörjning ändå eftersom du tar ut pension. Det du kan göra är att stoppa uttagen av allmän pension – då är du återigen berättigad till a-kassa.

Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Du kan ändra dig om du inte vill ha pension längre, eller ett lägre belopp. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten igen.

Så påverkas tjänstepensionen när du jobbar och tar ut pension samtidigt

För tjänstepensionen gäller lite olika regler beroende på vilket avtal du har. Här är det bra att prata med arbetsgivaren eller facket om vad som gäller. En del tjänstepension går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare.

Det går inte att stoppa ditt uttag eller ändra ersättningen i utbetalningen om du har påbörjat uttaget av en tjänstepension.

Tänk på att tjänstepensionsavtalen är olika. Kontakta därför ditt pensionsbolag för att få veta vad som gäller för just dig.

Så påverkas din privata pensionsförsäkring när du tar ut pension och jobbar samtidigt

Din privata pensionsförsäkring har ingen koppling till arbetslivet – så här kan du blanda som du vill. Men privata pensionsförsäkringar beskattas ungefär som lön, vilket innebär att du kan få betala statlig skatt om din lön och din pensionsförsäkring tillsammans ger höga inkomster.

Olika skatt på pension och lön

De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är.

Inkomster från lön beskattas lägre än pension. Skillnaden är jobbskatteavdraget.


Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 66 år. Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre grundavdrag på pensionen.

Exempel 1: Skatt på lön och pension före 66 år

Inkomst 25 000 kr Skatt
Bara pension7 450 kr
Bara arbete5 400 kr
Hälften av båda5 950 kr
Enligt riksgenomsnittet för kommunal skatt.

Exempel 2: Skatt på lön och pension från det år du fyller 66 år

Inkomst 25 000 kr Skatt
Bara pension5 400 kr
Bara arbete2 900 kr
Hälften av båda3 500 kr
Enligt riksgenomsnittet för kommunal skatt.

Vill du lägga in dina egna siffror kan du göra det i Skatteverkets snurra >>

Läs mer om skatt och pension på minPension

Pension och skatt 2020

Siffrorna som påverkar pensionen 2021 – Lyssna i minPensionsPodden

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

14 reaktioner till “Att jobba och ta ut pension samtidigt – så påverkas skatten 2021

 1. Hej!

  Pensionsåldern höjs successivt under några år.

  Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder. Men då finns inget som hindrar att du jobbar samtidigt som du tar ut din allmänna pension.

  Hälsningar Maria

 2. Hej! Är 60 år nu. Kan ta ut tjänstepension från 64. Kan jag redan nu ta ut allmän pension och fortsätta jobba??

 3. Hej
  Jag är född 58.
  Vill gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension.
  Kan jag ta ut del av allmänna pensionen för att täcka upp arbetstidsminskningen?

 4. Hej Alberto!
  Här kan du läsa mer om hur skatten påverkas av jobb och pension: https://www.minpension.se/allt-om-pensioner/pension-och-skatt.

  Ett tips är att gå in på Skatteverket och göra en kalkyl för att se hur mycket pengar du ska betala i skatt: https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/rakna-ut-skatt/fyll-i-dina-uppgifter.

  Du har alltid möjlighet att pausa uttaget av din allmänna pension från staten. Eller ta ut en mindre del av den. Kontakta Pensionsmyndigheten för mer information.

  Hälsningar
  Maria

 5. Hej! När man får lön och pension från flera håll drabbas man ofta av kvarskatt eftersom arbetsgivaren/försäkringsbolaget/Pensionsmyndigheten/banken inte känner till din totala inkomst. Det bästa sättet att slippa kvarskatt i framtiden är att göra en budget för kommande år och därefter ansöka om jämkning hos Skatteverket. Hälsningar Maria

 6. Hej. Jag är 66 snart 67.Arbetade lite extra,efter pension. Y fjol blev min årliga beskattning 442900 kr. Nu fick från Skatteverket skatt att betala tillbaka. 25494 kr.
  Undrar varför,och vad hände?
  M.v.h. Jaime

 7. hej jag gick i pension vid 67 år och tar ut mina pensionspengar.
  Jag jobbar nästan 50% idag hur mycket pengar kan jag känna per år utan att påverka högre skatt

 8. Jag tror möjligen att du läst något om skatt på tjänstepension i andra länder.
  I några länder, jag tror det i första hand handlar om Frankrike och Portugal, beskattas inte privat tjänstepension om du väljer att bosätta dig där. Mer om skatt i andra länder kan du läsa om på Skattemyndighetens hemsida.
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/bosattutomlands/sinksarskildinkomstskattforutomlandsbosatta/papension.4.6fdde64a12cc4eee23080002614.html?q=skatt+utomlands+pension

  Från och med nästa år höjs den så kallade sinkskatten (för utlandssvenskar) till 25 procent.

  Men om du bor i Sverige så beskattas tjänstepension lika som annan pension. Det finns också olika skattenivåer beroende på hur gammal du är. Om du tar ut tjänstepensionen från 55 års ålder så kommer du att gå miste om ett grundavdrag för pensionärer fram till det år du fyller 66 år.

  Vänliga hälsningar
  Kristina Kamp

 9. Hej, om man tar ut tjänstepension från 55 års ålder, är då skatt på tjänstepensionen från arbete inom privat sektor 0 %?

 10. Så länge du har firman och betalar skatt får du mer pengar till din allmänna pension. Deklarerar du en vinst på firman på 200 000 kronor innebär det att 35 000 kronor inbetalas till din pension. Det gör ungefär 300 kronor per månad livet ut. Hälsar Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

 11. Jag är egen företagare är 75 år är pensionär påverkar det att jag få mera pension när jag slutar jobba med min firma

 12. Det är lite svårt att svara på eftersom vi inte vet var du bor –och hur hög kommunalskatten är – eller hur hög din pension är.

  Men om din lön och pension totalt inte blir mer än omkring 450 000 på ett år så behöver du inte vara särskilt orolig för att det blir en massa kvarskatt. Eftersom du fyllt 69 år så betalar du lägre skatt än de som är yngre än 66 år på din vikarielön. Politikerna gillar alla som jobbar upp i åren, så de ger lite skatterabatt.

  Hälsningar
  Kristina Kamp, pensionsekonom

 13. Jag får pension och arbetar lite som Vikarie på privat förskola Jag är snart 69 år. Dom drar 30 % skatt. Är det ok? M.v.h Saara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s