I februari brukar vi prata lite extra om kärlek. Kan behövas något värmande i kylan.
Kärlek och pension hör absolut ihop. Läs våra frågor och svar så förstår du varför.
1) Jag har varit singel i en massa år, men nu har jag hittat kärleken som jag vill leva med resten av livet. Kan det påverka pensionen?
Ja det kan det. Om du flyttar ihop eller gifter dig med din kärlek så kan du även se till att din partner och eventuella barn kan ärva din pension. Om du är anställd har du troligen en tjänstepension och här kan du ha olika typer av efterlevandeskydd som gör att dina tjänstepensionspengar går till din familj.
Det vanligaste är att du har ett återbetalningsskydd. Det innebär att din familj får de pengar du tjänat in hittills till din tjänstepension när du avlider. Ju äldre du är desto mer pengar finns det.
Om du är privatanställd tjänsteman med ITP 2 eller liknande avtal, är född 1978 och tidigare och har en lön på mer än 7,5 inkomstbasbelopp (42 625 kr i månaden år 2021) så har du en familjepension. Det innebär att din make eller maka får en pension efter dig livet ut. Läs mer om familjepension hos Alecta.
2) Hur gör jag för att ta reda på om jag har ett efterlevandeskydd?
Enklast är att fråga på jobbet vilken valcentral de skickar dina tjänstepensionsinbetalningar till. Hos valcentralen har de uppgifter om vad som gäller för dig. Du hittar kontaktuppgifter till valcentralerna längst ner i det här inlägget.
3) Kan jag ha efterlevandeskydd från tidigare arbetsplatser?
Ja. Om du har haft en statlig tjänst eller arbetat i kommun- eller region så ingår ett efterlevandeskydd i den tjänstepensionen, om du inte aktivt valt bort det. Kolla med valcentralerna.
4) Hur påverkar efterlevandeskydd min egen pension?
Har du ett återbetalningsskydd så minskar din egen pension. Eftersom du har valt att din familj ska få din tjänstepension så får du inte pensionspengar från andra som har samma tjänstepension och som dör tidigare än du. Det innebär att din pension blir lägre, i synnerhet när du blir äldre och fler i din generation dör. Du kan välja att ta bort återbetalningsskyddet om du vill. Omfattas du av familjepension kan du välja bort den också. Även då höjs din pension.
5) Spelar det någon roll om jag är gift eller sambo?
Om du omfattas av familjepension så behöver du vara gift för att din make eller maka ska få pensionen. För återbetalningsskydd räcker det med att vara sambo.
6) Vi vill ha massor av barn! Påverkas pensionen av det?
Ja faktiskt. Föräldraförsäkringspengar är pensionsgrundande och har du en kollektivavtalad tjänstepension så fortsätter arbetsgivare att betala in pengar även när du är barnledig, vanligtvis upp till lite drygt ett år men ibland längre än då. Den som har barn under fyra år och som tjänar minst i familjen får extra barnårsrätter i den allmänna pensionen.
Småbarnstiden kan påverka din pension | Pensionsmyndigheten
7) Hur påverkas pensionen av deltid?
Att jobba deltid något år när barnen är små spelar inte så stor roll. Men tänk på att många års deltidsarbete påverkar intjänandet till din framtida pension. Lönen blir lägre och det brukar också vara så att du inte får lika mycket påökt som dina kollegor som arbetar heltid.
8) Finns det inte något som heter änkepension?
Egentligen inte. Det finns fortfarande för äldre kvinnor och för dem som gifte sig före 1990 och fortfarande är gift med samma man. Numera är det omställningspension som gäller. Båda könen omfattas.
Omställningspension | Pensionsmyndigheten
9) Kan jag ge bort pension till min partner?
Den enda pension som du kan ge bort är premiepensionen, PPM-pengarna. Vill du det så ansöker du hos Pensionsmyndigheten. Här krävs att du är gift med din partner eller är registrerad partner.
10) Vad händer med pensionen om jag skiljer mig?
Har din partner ett återbetalningsskydd där du omfattas så gäller inte det längre. Har du fått din make eller makas premiepension så får du behålla överförda pengar, men får inga nya inbetalningar. Bodelning brukar innebära att även eget sparande ska delas.
Valcentraler
- Privatanställda tjänstemän, ITP, www.collectum.se
- Privatanställda arbetare, SAF-LO www.fora.se
- Kommun- och region( KAP-KL/AKAP-KL) www.valcentralen.se, www.pensionsvalet.se
- Statligt anställda( PA16) www.spv.se
Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension