Så här års är det dags att deklarera förra årets inkomster. Då kan det vara läge att tipsa om det som är bra att veta om skatt när du blir pensionär, eller om du tänker jobba och ta ut pensioner samtidigt.
1. Kolla vad det blir
Skatt på lön och pension är inte alltid samma sak. Om du har fyllt 54 år kan du använda Uttagsplaneraren efter inloggning på minPension. Här ser du vad du kan räkna med att få i pension, både före och efter skatt. Siffrorna grundar sig på kommunalskatten i den kommun som du i fliken ”Inställningar” har angett att du vill bo i som pensionär.
2. Så slipper du kvarskatt
När du jobbar har du ofta en arbetsgivare som drar skatt på din lön och som vet hur mycket du tjänar. När du blir pensionär får du pension från flera olika håll och då är det inte säkert att rätt skatt dras på en gång. Många nyblivna pensionärer får kvarskatt eftersom myndigheter och bolag som betalar ut pensionen ofta drar för lite skatt. Du kan själv kontakta dem och ändra på uttagen.
3. Undvik att betala för mycket skatt
Om du har låg pension finns det risk för att du får betala för mycket skatt från början. Då får du vänta på skattepengarna ett år. Om du jämkar skatten hos Skatteverket betalar du rätt skatt från början.
Besök Skatteverket för mer information
4. Här slipper du skatt
Om du har bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd så betalar du ingen skatt på de pengarna. Garantipension beskattas däremot, trots att det också är ett statligt stöd till den som har låg pension.
5. Om du vill flytta inom Sverige
Tänk på att kommunalskatten kan vara både högre och lägre om du flyttar till en annan kommun. Du kan ändra vilken kommun du bor i fliken ”Inställningar” på minPension. Då ser du skatten i den kommun du vill flytta till.
6. Om du blandar jobb och pension
Om du både jobbar och tar ut pension samtidigt beskattas du på två olika sätt, i två olika skattekolumner. Än så länge kan du i verktyget Uttagsplaneraren inte simulera att jobba samtidigt som du tar ut pension och därför inte heller se hur skatten påverkas. Gör därför din beräkning hos Skatteverket.
Räkna ut din skatt hos Skatteverket
7. Risk för hög skatt
Om du fortsätter att jobba samtidigt som du tar ut pension kan dina inkomster bli så höga så du får betala statlig skatt. Gränsen går vid månadsinkomster på omkring 45 000 om du är född 1956 och senare och på omkring 50 000 om du är född 1955 och tidigare.
Även här kan du göra en egen beräkning hos Skatteverket.
8. Om du är född 1955 och tidigare
Om du är född 1955 och tidigare betalar du lägre skatt på lön och pension. Det beror på att grundavdrag och jobbskatteavdrag är högre än för dem som är yngre. Inkomster av kapital har inga åldersgränser utan är lika för alla. Att ta ut pension före det år du fyller 66 år brukar betyda att du betalar dryga 1000-lappen mer i skatt per månad och uppåt.
9. Om du är född 1956
Om du är född 1956 kommer även du att få lägre skatt på lön och jobb från och med 2022.
10. Om du är född 1957 och senare
Om du är född 1957 och senare kommer du sannolikt att få lägre skatt på lön först från det år du fyller 67 år. Är du född 1957 blir det från år 2024. Det beror på att åldersgränserna i den allmänna pensionen höjs 2023. Den lägsta åldern för att få garantipension blir då 66 år. Inget beslut är fattat än, men mycket tyder på att åldersgränsen flyttas upp.
11. Om du flyttar utomlands
Om du flyttar till ett annat land betalar du normalt skatt på din svenska pension. Skatten kan vara olika beroende på vilket land du flyttar till. Läs mer om den så kallade sinkskatten här