
Har du lyckats få ett jobb i sommar? Grattis. Du kan dessutom få pension för att du jobbar. Här är lite tips om vad som är bra att veta om sommarjobb och pension.
När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din pension. Från din inkomst sätts det av motsvarande 18,5 procent av lönen till din pension. För att betala skatt behöver du tjäna ihop mer än 20.200 kronor på ett år (2021). Tjänar du mindre behöver du inte betala skatt, men då får du å andra sidan inga pensionsrätter heller. Att jobba svart är förstås inte heller bra.
Via deklarationen får du pengar till din allmänna pension. Hur mycket pensionsrätter du tjänat in redovisas i det orange kuvertet. Orange kuvertet kommer från Pensionsmyndigheten som är den myndighet som sköter den allmänna pensionen.
Vid låga inkomster kommer du att få mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt.
Exempel 1
Tjänar du 25.000 kronor på ett år så betalar du 1.800 kronor i skatt.
Från de pengarna dras en pensionsavgift på sju procent av lönen = 1.750 kronor
Dessutom betalar arbetsgivaren in 10,21 procent av lönen = 2.552 kronor.
Tillsammans får du pensionsrätter för 1.750 + 2.553 = 4.302kronor.
”Vinsten” för dig blir 4.302-1.800= 2.502 kronor.
Du kan få tjänstepension
Fråga din arbetsgivare om du har tjänstepension. Då kan du extra pensionsinbetalningar.
Om du jobbar i offentlig sektor (stat, kommun eller region) får du tjänstepension från första intjänad krona – oavsett hur ung då är. Har du en privat arbetsgivare brukar gränsen gå vid 25 år, och här är det inte lika självklart att du har en tjänstepension. Det beror på om din arbetsgivare har kollektivavtal.
Jobbar du som privatanställd arbetare hos en arbetsgivare som tillhör Avtalspension SAF-LO kan det vara bra att veta att det nu sker en successiv sänkning av den lägsta intjänandeåldern för tjänstepension. I år är det 24 år som gäller. Nästa år sker intjänande från 23 år och 2023 från 22 år.
Exempel 2
En årsinkomst på 25.000 kronor skulle i de flesta avtal ge drygt en tusenlapp i tjänstepension.
I år kan du tjäna extra mycket som student
När du studerar med studiemedel kan du samtidigt ha inkomster upp till ett visst belopp utan att studiestödet påverkas. Detta belopp kallas för fribelopp.
Regeringen har meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet på grund av coronakrisen. Det gäller för alla som studerar med studiemedel. Syftet är att underlätta för dig som behöver gå in och arbeta och för dig som blivit arbetslös och nu vill börja studera.
Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension