Här lär vi dig hur du lyssnar på poddar >>
Hur mycket pengar du kommer att ha som pensionär avgörs under arbetslivet. Vardagsbesluten idag avgör ditt pensionärsliv imorgon. Om det och om annat som påverkar din pension pratar vi i minPensionsPodden, ofta tillsammans med en spännande gäst.
Observera att gästernas åsikter inte alltid går i linje med minPensions officiella ståndpunkter.
Du hittar minPensionsPodden i kanaler där poddar finns, till exempel iTunes, Spotify, Acast och Soundcloud.
Avsnitt 53: Jämställda löner och pensioner – med Birgitta Ohlsson, Liberalerna och Katarina Lundahl, Unionen
Statistik visar att lönegapet ökar när första barnet kommer. Det ger på sikt lägre pension för den som tar det största ansvaret för hus och hem. Här för du konkreta tips som hjälper din pension.
Avsnitt 52: Därför ska du tänka på din pension när du byter jobb – med Åsa Harvig Göthberg, Jusek
När du byter jobb lönar det sig att tänka på pensionen. Erbjuder din nya arbetsgivare tjänstepension? Vilket tjänstepensionsavtal är det som gäller? Detsamma som du hade tidigare eller är det ett nytt? I det här poddavsnittet berättar Åsa Harvig Göthberg från Saco-förbundet Jusek vad du ska tänka på när du byter jobb.
Avsnitt 51: Är minusränta bra för privatekonomin? Med Jonas Söderberg, Svensk Försäkring
Vilka effekter får den låga reporäntan på vår privatekonomi. #Minpensionspodden träffade Jonas Söderberg som är ekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring. I avsnitt 51 förklarar han vad som är bra och dåligt med minusränta på kort och lång sikt.
Avsnitt 50: Så fungerar KAP-KL och AKAP-KL – med Thomas Månsson, KPA Pension
Är du anställd inom kommun eller landsting? I det här avsnittet berättar Thomas Månsson från KPA Pension om tjänstepensionsavtalen KAP-KL och AKAP-KL.
Avsnitt 49: Varför får dagens unga lägre pensioner – med Arne Paulsson, Pensionsmyndigheten
Till studion har vi idag bjudit in Arne Paulsson från Pensionsmyndigheten för att prata om pensionssystemet för unga. Blir det lägre pensioner ju längre tiden går? I det här avsnittet tar vi reda på varför.
Avsnitt 48: Förändringar i den allmänna pensionen – så berörs du
Det finns nu en överenskommelse i riksdagens Pensionsgrupp, där sex av partierna ingår, om förändringar i den allmänna pensionen. Här går vi igenom effekterna av de nya pensionsåldrarna som föreslås.
Avsnitt 47: Årets julquiz med tomtar och troll och lite pension
Jul och nyår stundar, liksom vårt årliga julquiz. Den här gången handlar två av frågorna om pension, resten har vi pyntat med julkänsla. I studion svarar Maria och Ulrica på Kristinas frågor. Quizet hittar du också på Minpension.se.
Avsnitt 46: Om Nobelpris och pension
Hur fungerar våra hjärnor när vi ska göra ekonomiska beslut? Tar vi hellre en 50-lapp idag istället för 100 kronor om en månad? Stefan Lundbergh presenterade nyligen en utredning kring förändringar i premiepensionssystemet. För att förstå hur våra hjärnor fungerar i frågor som rör privatekonomi tog han inspiration från Richard H Thalers forskning. I det här avsnittet pratar vi om hjärnan och utredningens slutsatser.
Avsnitt 45: Pensionsinfo på intranät
Arbetsgivaren Göteborgs stad har tagit helhetsgreppet för att göra det enkelt för sina anställda inom kommunen att få koll på pensionen. Pensionshandläggare är anställda och via intranätet kommer inom kort medarbetarna åt sin egen pensionsinformation på Minpension.se. I en av pauserna under en heldagskonferens för blivande pensionärer i Göteborgs stad passade vi på att fråga Eleonor Kalin om de bakomliggande tankarna.
Avsnitt 44: Hälsofällan
Att äta rätt och motionera är bra både för ett långt liv och för pensionen. Kristina Hagström är hälsostrateg på Skandia. I det här avsnittet tipsar hon om hur du kan hålla dig frisk och kry länge.
Avsnitt 43: Så växer pensionen med basbelopp
Får vi löneförhöjning på pensionen? Ja, faktiskt! Basbeloppen justerar varje år våra pensioner. Inte bara den som redan har påbörjat sitt uttag, utan också för den som fortfarande jobbar och tjänar in till sin pension. I detta avsnitt förklarar Kristina Kamp hur pensionerna ökar.
Avsnitt 42: Claes Hembergs pensionsspartips
Hur ska vi spara långsiktigt när skatten höjs på investeringssparkonton och ränteavdragen på bolånen ses över? Claes Hemberg är i det närmaste synonym med begreppet långsiktigt sparande. I det här avsnittet ger han oss sina bästa tips.
Avsnitt 41: Vad är flexpension? med Martin Linder, Unionen
Ännu ett krångligt pensionsord har dykt upp i terminologin; Flexpension. Vad är det? Är det bra eller dåligt att ha flexpension? Har alla den automatiskt? Går den att välja bort? Vi bad Martin Linder, ordföranden på Unionen, att förklara flexpension för Minpensionspoddens lyssnare.
Avsnitt 40: Behöver vi PPM-pensionen? med Fredrik Nordström och Johan Florén
Premiepensionen ifrågasätts. Fast den ger bättre avkastning än inkomstpensionen, även för den som väljer att inte vara aktiv. Vi bjöd in Johan Florén, AP7 och Fredrik Nordström, Fondbolagens förening till #Minpensionspodden för att prata PPM.
Avsnitt 39: Få koll på din livsekonomi, med Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar
Förutsättningarna för privatekonomin ändrar sig under livets olika skeden. I avsnitt 39 pratar vi livsekonomi med Elisabeth Hedmark, privatekonom hos Länsförsäkringar.
Avsnitt 38: Så började historien om Minpension
Följ med tillbaka till tiden före pensionsportalens lansering i december 2004. Hur började allt? Vilka var initiativtagarna bakom världens nu kanske främsta pensionsportal? Och vad väntar Minpension i framtiden? Anders Lundström – Minpensions hittills enda vd – guidar oss på resan.
Avsnitt 37: Så lever du som pensionär utomlands
Ett pensionärsliv utomlands lockar många svenskar. Men hur ser egentligen reglerna ut? Finns det fallgropar och i så fall, vilka är de?
Avsnitt 36: Vad är en rättvis pension? Med Lars-Åke Vikberg
Här pratar vi om rättvisa pensioner – eller vad vi möjligen lägger in i ordet ”rättvisa”. En person som t.ex. arbetar inom vården får inte högre pension än en garantipensionär. Vad ska sporra oss att arbeta? Vill vi att pensionerna ska utjämna tidigare skillnader i inkomst – eller är det mer rättvist att de bygger på vad vi har tjänat in under arbetslivet? Gäst är Lars-Åke Vikberg.
Avsnitt 35 – Hur blir pensionen för generation Y
Hur blir pensionen för dagens unga? Kommer pengarna att räcka när befolkningen blir äldre? Behöver vi jobba till 75 år, som Fredrik Reinfeldt förutspådde? Och vad ska vi tänka på under arbetslivet för att få en pension som det går att leva på? Dessa frågor diskuterade vi under årets politikervecka i Almedalen. I avsnittet deltar Håkan Svärdman från Folksam och Robin Tapper från Unionen samt ungdomar vi mötte på Visbys gator.
Avsnitt 34 – Måste man pensionsspara
Avdragsrätten är slopad och låga räntor tär på våra blivande pensioner. De yngre verkar behöva jobba tills de är 70 år om de ska få en hyfsad pension. Måste vi spara privat till vår pension för att det ska bli något? Och i så fall hur? I det här programmet hjälper Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till att reda ut hur vi kan spara smart långsiktigt.
Avsnitt 33 – Hur länge räcker pensionen?
Hälften av oss kommer överleva medellivslängden. Några av oss blir till och med bli över 100 år. Hur ska då pengarna räcka? Eva Erlandsson är pensionsekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring. I det här programmet berättar hon om varför försäkringsmomentet i pensionen är så viktigt för oss som tänker leva länge.
Avsnitt 32 – vad är en valcentral? Det är lätt att blanda ihop valcentralens roll med pensionsbolagets. I det här avsnittet reder vi ut vad valcentralen gör och inte gör. Till vår hjälp har vi Tomas Carlsson som är pensionsexpert på Collectum, valcentralen för ITP.
Avsnitt 31:1 – så funkar ITP 1 Om du är privatanställd tjänsteman, född 1979 eller senare och anställd på ett företag som har kollektivavtal har du tjänstepensionen ITP 1. I det här programmet går vi igenom hur ITP 1 fungerar och vad du ska tänka på. Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, guidar oss.
Avsnitt 31:2 – så funkar ITP 2 Om du är privatanställd tjänsteman, född 1978 eller tidigare och anställd på ett företag som har kollektivavtal har du tjänstepensionen ITP 2. I det här programmet går vi igenom hur ITP 2 fungerar och vad du ska tänka på. Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, guidar oss.
Avsnitt 30 – Så växer dina pensionspengar – med Mattias Munter, Skandia Att få våra pengar att växa när banken ger noll i ränta är en utmaning som många av oss brottas med. Vilka placeringar gör pensionsbolagen för att få tillväxt på våra pensionspengar? Mattias Munter är pensionsekonom på Skandia. I det här programmet berättar han varför det är viktigt att fortsätta spara långsiktigt även om räntan är låg, och hur pensionsbolagen väljer alternativa placeringar.
Avsnitt 29 – Hur stor blir pensionen för utrikes födda
Alla pensioner är individuella. Att göra en pensionsprognos på sina egna siffror är därför viktigt. Genom att titta i statistiken ser vi att de som är utrikes födda generellt får lägre pension än sina svenskfödda kollegor. Dessutom är de underrepresenterade på Minpension.se vilket pekar på att de inte är medvetna om sin situation. I det här programmet pratar vi om rapporten ”Hur stor blir pensionen för utrikes födda” som du hittar på Minpension.se/Press. Du får också tips på vad du kan göra för att förbättra din pension.
Avsnitt 28 – Fem pensionstips för 80-talister – med Lina Milton, Nordnet
Är du 30 eller 40 år har du långt kvar till pensionen och stor möjlighet att påverka den. Lina Milton är 80-talist och arbetar på Nordnet. I det här avsnittet delar Lina med sig av sina fem bästa tips för att få en bra pension.
Avsnitt 27 – En fotbollsspelares spartankar – med Daniel Theorin
Daniel Theorin hade precis lagt de allsvenska fotbollsskorna på hyllan när han skrev boken ”Som ett proffs”. I boken intervjuar han svenska elitidrottare för att inspirera blivande stjärnor att våga ta nödvändiga kliv. Men hur är det egentligen att som väldigt ung tjäna mycket pengar? Hur sparar man för resten av livet?
Avsnitt 26 – Så påverkas pensionen av utlandsjobb
Möt Mia och Stefan Niemi som mitt i livet bestämde de sig för att flytta till Spanien för att leva och bo. I det här programmet berättar de om tankarna kring pension från olika länder och så får du deras bästa tips inför utlandsflytten.
Avsnitt 25 – Om premiepension och PPM
Just nu är det många som pratar om premiepension, eller PPM som den också kallas. Men vad är egentligen premiepension? Och vad är den bra för? I det här avsnittet grottar vi ner oss i premiepensionens historia. Du får också veta hur du väljer fonder och vad som händer med dina pengar om du inte väljer.
Avsnitt 24 – Vad är Avtalspension SAF-LO
Avtalspension SAF-LO är tjänstepensionsavtalet som gäller för privatanställda arbetare. I det här programmet guidar AMF:s trygghetsekonom, Dan Adolphson, oss igenom avtalets regler.
Avsnitt 23 – Ger begriplig pensionsinformation mindre ångest?
Nu är det tid för alla färgglada pensionskuvert att dimpa ner i brevlådan. Många får ångest av att se dem, men frågan är om pensionsinformation behöver vara ångestladdad? Går det att göra den roligare och mer begriplig? I programmet möter du Patrik Malmquist. Han brinner för just det; mer begriplig och mindre ångestladdad pensionsinformation!
Avsnitt 22 – Så får mammor en bättre pension
Kvinnor har lägre pension än män. Det beror inte på att pensionssystemet är ojämställt, utan för att arbetslivet, dvs. vägen till pension, skiljer sig åt mellan könen. I det här programmet pratar vi om fallgroparna du bör undvika för att jämna ut pensionsskillnaderna i ditt förhållande.
Avsnitt 21 – Klarar alla av att jobba till 67?
Vi lever längre och förväntas arbeta fler år. Men vad händer om man inte orkar eller kan? Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.
Vilka är siffrorna du ska ha koll på 2017? Hur påverkar minusräntan våra pensioner? Hur sparar du bäst till din pension?
Vi pratar om det nya tjänstepensionsavtalet som gäller inom staten, PA 16. Vad är nytt och vem berörs? Gäst i studion är Olof Lundvall, informationschef på Statens Tjänstepensionsverk, SPV. Mer info om det statliga tjänstepensionsavtalet hittar du på SPV:s hemsida >>
Avsnitt 18 – Julquiz med knorr
I det här avsnittet grillas Ulrica Loeb och Maria Eklund av Kristina Kamp i årets julquiz som du också hittar på Minpension.se.
Avsnitt 17 – Så fungerar flexpension och löneväxling
Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande försvann vid årsskiftet har två nya begrepp seglat upp på pensionshimlen; löneväxling och flexpension. I det här programmet reder vi ut begreppen och vem som kan få det!
Avsnitt 16 – Fem fondtips till pensionsspararen
Hur sparar man långsiktigt i fonder? Och vilken betydelse har avgifterna på sparandet egentligen? Gäst i studion är Aron Sigblad, fondredaktör på Aktiespararna.
Arons fem bästa tips för dig som vill spara till pensionen i fonder >>
Mer info om Aktiespararnas kurser hittar du här >>
I programmet hänvisar Aron Sigblad till brittiska Citywire som erbjuder investerare världen över oberoende nyheter och fonddata.
För dig som vill lära mer om fonder finns också Fondkollen.se som drivs av Fondboalgens Förening.
Avsnitt 15 – Så får slackers en bra pension
Åren mellan 20-30 är viktiga för din slutliga pension. Snittåldern för när vi börjar arbeta på ”riktigt” har ökat sedan 1990-talet. Idag tar den genomsnittlige studenten examen vid 29 år. Det är alldeles för hög ålder om man vill ha en bra pension. Studion gästas av Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta och författare till rapporten ”Ett långt arbetsliv börjar tidigt”.
Här hittar du rapporten ”Ett långt arbetsliv börjar tidigt”
Avsnitt 14 – Fem tips som stärker ditt ekonomiska självförtroende
Tillsammans med Johanna Kull, sparekonom på Avanza diskuterar vi kvinnors låga ekonomiska självförtroende som ofta leder till dålig utveckling på sparandet. I slutet av programmet får du fem tips på hur du kan bli modigare!
Avsnitt 13 – Anette Norbergs tips vid kort karriär
Ska man tänka pension när karriären är kort? Får man pension när man gör idrottskarriär? Vad gör man när karriären är över? I det här programmet pratar vi pension med Anette Norberg som är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna med två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld.
Avsnitt 12 – Vad händer med pensionen om jag dör eller skiljer mig?

Går det att spara smart till sin egen pension samtidigt som man tänker på sina anhöriga?
Måste man dela pensionen med sitt ex om man skiljer sig? Diskussionerna är många i detta avsnitt av Minpensionspodden. Gäst i studion är Lena Schelin på Änke- och Pupillkassan.
Avsnitt 11 – Fem bra pensionstips till trädgårdsfantasten
Sommaren är här och ute prunkar det. Hur knyter man ihop sommarens odling med pension? På många sätt, om du frågar Min Pensions pensionsekonom Kristina Kamp. Potatisodling är som att få avkastning på pengar, sätter du en potatis i jorden har du snart ett dussin. Ohyran på växterna kan symboliseras med höga avgifter och kostnader på sparandet. Ännu fler hittar du i Minpensionspoddens avsnitt 11. Ladda ner det, lägg dig i hängmattan och njut av sommar och sol!
Avsnitt 10 – Hur får vi pensioner som det går att leva på?
Hur får vi pensioner som går att leva på? Ersättningsnivån inom det allmänna pensionssystemet sjunker. Är höjda åldersgränser en lösning? Men vad händer med dem som av olika skäl inte kan arbeta längre eller mer? Behöver vi spara mer själva? Gäst i studion: Anna Brink, ekonom på Svensk Försäkring.
Avsnitt 9 – pensionstips till egenföretagaren

Drömmer du om att starta eget? Som egen företagare är du din egen arbetsgivare och ansvarar själv för din pension. I programmet får du tips och idéer på hur du kan göra. Gäst i studion är Emma Hjorth som har startat företaget Hjorth och Partners.
Information om försäkringsskydd för egenföretagare via Fora
Länsförsäkringars undersökning om tjänstepension i små företag
Avsnitt 8
Vi pratar om de lyckade människorna som är mitt i livet, med bra lön och bostadsrätt. Behöver de verkligen bry sig om sin pension? Svaret är ja!
Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF Pension.
Avsnitt 7
I det här programmet får du tips om smarta verktyg som hjälper dig att få koll på pensionen. Gäst i studion är Marcus Lindenius på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Här hittar du Pensionsguiden på Konsumenternas.se
Ring och fråga Konsumenterna om pension på telefon 0200-22 58 00, vardagar kl 9-12
Avsnitt 6
Att få pension för sommarjobbet är inte jätteviktigt, men för den som ska plugga länge kan extrajobbet bli ett viktigt tillskott i den totala pensionspotten. Pengarna du får in i systemet när du är ung förräntar sig under många år och blir bottenplattan i din pensionsportfölj. HÄr hittar du blogginlägg om samma ämne:
Nybakad student – så slipper du jobba till 70
Planera sommarjobbet
Avsnitt 5
Våren är här och det är högsäsong för nyfödda bebisar. Bara kungahuset ska leverera två stycken den här våren. Vad ska man tänka på kring sin pension när man får barn? Hur påverkas pensionssparandet när man blir förälder? I den här podden går vi igenom vad man ska tänka på när man ändrar sina arbetstider. Gäst i studion är Charlotte Rosén, mamma till Olle. Tips hittar du här
Avsnitt 4
Ett avsnitt om varför man inte öppnar det orange kuvertet och om att man kan bli glad när man vågar ta tag i det . Dessutom får du tips om hur du gör dig själv till en vinnare varje månad – utan lotterivinster.
Avsnitt 3
Varför ska jag tänka på pensionen när jag är ung? Niklas Svensson från Ung Privatekonomi gästar oss och ger sin syn på unga och pension
Inspelat den 4 februari 2016
Avsnitt 2
Hur får man pensionspengarna att räcka till ett långt liv?
Inspelat den 3 december 2015
Avsnitt 1
Är du mitt i livet? Här är fem saker du bör tänka på för att få en bra pension
Inspelat den 12 november 2015
Du kan också lyssna på Minpensionspodden via iTunes >>
Varför en minPensionsPodd?
Vi har märkt att många spetsar öronen när vi pratar om pension. Även fast de tror att pension är svårt och krånligt blir de nyfikna. Därför har vi startat en Minpensionspodden där vi bjuder in dig i samtalet. Vi hoppas att podden ska ge dig nya insikter och att vi ska stärka ditt självförtroende i frågor som rör pension. För egentligen är inte pension så svårt. Tvärtom är det faktiskt ganska enkelt och spännande när du tar dig tid att förstå.
Om du har frågor eller vill prata med oss gör du det via mejl podd@minpension.se eller i sociala medier med taggen #minpensionspodden.
Observera att gästernas åsikter inte alltid går i linje med minPensions officiella ståndpunkter.
Det är vi som gör podden
Kristina Kamp, pensionsekonom
Ulrica Loeb, poddens programledare
Maria Eklund, kommunikationsansvarig
Ansvarig utgivare: Johan Hellman, vice vd på Min Pension