Minpensionspodden

Välkommen att lyssna på vår podd. Här nedanför hittar du avsnitten.

Lina MiltonAvsnitt 28 – Fem pensionstips för 80-talister – med Lina Milton, Nordnet
Är du 30 eller 40 år har du långt kvar till pensionen och stor möjlighet att påverka den. Lina Milton är 80-talist och arbetar på Nordnet. I det här avsnittet delar Lina med sig av sina fem bästa tips för att få en bra pension.

Foto på Daniel Theorin i vår studio

Avsnitt 27 – En fotbollsspelares spartankar – med Daniel Theorin
Daniel Theorin hade precis lagt de allsvenska fotbollsskorna på hyllan när han skrev boken ”Som ett proffs”. I boken intervjuar han svenska elitidrottare för att inspirera blivande stjärnor att våga ta nödvändiga kliv. Men hur är det egentligen att som väldigt ung tjäna mycket pengar? Hur sparar man för resten av livet?

Mia och Stefan NiemiAvsnitt 26 – Så påverkas pensionen av utlandsjobb
Möt Mia och Stefan Niemi som mitt i livet bestämde de sig för att flytta till Spanien för att leva och bo. I det här programmet berättar de om tankarna kring pension från olika länder och så får du deras bästa tips inför utlandsflytten.

Avsnitt 25 – Om premiepension och PPM köksbord_RF

Just nu är det många som pratar om premiepension, eller PPM som den också kallas. Men vad är egentligen premiepension? Och vad är den bra för? I det här avsnittet grottar vi ner oss i premiepensionens historia. Du får också veta hur du väljer fonder och vad som händer med dina pengar om du inte väljer.

Dan-Adolphson-AMF-002_liten

 

Avsnitt 24 – Vad är Avtalspension SAF-LO

Avtalspension SAF-LO är tjänstepensionsavtalet som gäller för privatanställda arbetare. I det här programmet guidar AMF:s trygghetsekonom, Dan Adolphson, oss igenom avtalets regler.

Avsnitt 23 – Ger begriplig pensionsinformation mindre ångest?IMG_4641_Patrik

Nu är det tid för alla färgglada pensionskuvert att dimpa ner i brevlådan. Många får ångest av att se dem, men frågan är om pensionsinformation behöver vara ångestladdad? Går det att göra den roligare och mer begriplig? I programmet möter du Patrik Malmquist. Han brinner för just det; mer begriplig och mindre ångestladdad pensionsinformation!

Avsnitt 22 – Så får mammor en bättre pension

Kvinnor har lägre pension än män. Det beror inte på att pensionssystemet är ojämställt, utan för att arbetslivet, dvs. vägen till pension, skiljer sig åt mellan könen. I det här programmet pratar vi om fallgroparna du bör undvika för att jämna ut pensionsskillnaderna i ditt förhållande.

dan-adolphson-amf-1965-1024x683Avsnitt 21 – Klarar alla av att jobba till 67?

Vi lever längre och förväntas arbeta fler år. Men vad händer om man inte orkar eller kan? Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

Avsnitt 20 – Spåkula för 2017spakula

Vilka är siffrorna du ska ha koll på 2017? Hur påverkar minusräntan våra pensioner? Hur sparar du bäst till din pension?

19_olof-lundvallAvsnitt 19 – Vad är PA 16?

Vi pratar om det nya tjänstepensionsavtalet som gäller inom staten, PA 16. Vad är nytt och vem berörs? Gäst i studion är Olof Lundvall, informationschef på Statens Tjänstepensionsverk, SPV. Mer info om det statliga tjänstepensionsavtalet hittar du på SPV:s hemsida >>


Avsnitt 18 – Julquiz med knorr

I det här avsnittet grillas Ulrica Loeb och Maria Eklund av Kristina Kamp i årets julquiz som du också hittar på Minpension.se.

Avsnitt 17 – Så fungerar flexpension och löneväxling

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande försvann vid årsskiftet har två nya begrepp seglat upp på pensionshimlen; löneväxling och flexpension. I det här programmet reder vi ut begreppen och vem som kan få det!

Avsnitt 16 – Fem fondtips till pensionsspararen Aron Sigblad

Hur sparar man långsiktigt i fonder? Och vilken betydelse har avgifterna på sparandet egentligen? Gäst i studion är Aron Sigblad, fondredaktör på Aktiespararna.

Arons fem bästa tips för dig som vill spara till pensionen i fonder >>

Mer info om Aktiespararnas kurser hittar du här >>

I programmet hänvisar Aron Sigblad till brittiska Citywire som erbjuder investerare världen över oberoende nyheter och fonddata.

För dig som vill lära mer om fonder finns också Fondkollen.se som drivs av Fondboalgens Förening.

eva-adolphsonAvsnitt 15 – Så får slackers en bra pension

Åren mellan 20-30 är viktiga för din slutliga pension. Snittåldern för när vi börjar arbeta på ”riktigt” har ökat sedan 1990-talet. Idag tar den genomsnittlige studenten examen vid 29 år. Det är alldeles för hög ålder om man vill ha en bra pension. Studion gästas av Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta och författare till rapporten ”Ett långt arbetsliv börjar tidigt”.

Här hittar du rapporten ”Ett långt arbetsliv börjar tidigt”

Avsnitt 14 – Fem tips som stärker ditt ekonomiska självförtroende

Tillsammans med Johanna Kull, sparekonom på Avanza diskuterar vi kvinnors låga 14-med-johanna-kullekonomiska självförtroende som ofta leder till dålig utveckling på sparandet. I slutet av programmet får du fem tips på hur du kan bli modigare!

Avsnitt 13 – Anette Norbergs tips vid kort karriär

thumbnail_15_00-curling-fin-1-960-2Ska man tänka pension när karriären är kort? Får man pension när man gör idrottskarriär? Vad gör man när karriären är över? I det här programmet pratar vi pension med Anette Norberg som är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna med två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld.

Avsnitt 12 – Vad händer med pensionen om jag dör eller skiljer mig? 

lena-schelin_liten

Lena Schelin


Går det att spara smart till sin egen pension samtidigt som man tänker på sina anhöriga?
Måste man dela pensionen med sitt ex om man skiljer sig? Diskussionerna är många i detta avsnitt av Minpensionspodden. Gäst i studion är Lena Schelin på Änke- och Pupillkassan.

Avsnitt 11 – Fem bra pensionstips till trädgårdsfantasten
Sommaren är här och ute prunkar det. Hur knyter man ihop sommarens odling med pension? På många sätt, om du frågar Min Pensions pensionsekonom Kristina Kamp. Potatisodling är som att få avkastning på pengar, sätter du en potatis i jorden har du snart ett dussin. Ohyran på växterna kan symboliseras med höga avgifter och kostnader på sparandet. Ännu fler hittar du i Minpensionspoddens avsnitt 11. Ladda ner det, lägg dig i hängmattan och njut av sommar och sol!

Avsnitt 10 – Hur får vi pensioner som det går att leva på?
Hur får vi pensioner som går att leva på? Ersättningsnivån inom det allmänna pensionssystemet sjunker. Är höjda åldersgränser en lösning? Men vad händer med dem som av olika skäl inte kan arbeta längre eller mer? Behöver vi spara mer själva? Gäst i studion: Anna Brink, ekonom på Svensk Försäkring.

Avsnitt 9 – pensionstips till egenföretagaren

Emma Hjorth_för webb

Emma Hjorth

Drömmer du om att starta eget? Som egen företagare är du din egen arbetsgivare och ansvarar själv för din pension. I programmet får du tips och idéer på hur du kan göra. Gäst i studion är Emma Hjorth som har startat företaget Hjorth och Partners.

Information om försäkringsskydd för egenföretagare via Fora
Länsförsäkringars undersökning om tjänstepension i små företag

Avsnitt 8IMG_3416_klipp
Vi pratar om de lyckade människorna som är mitt i livet, med bra lön och bostadsrätt. Behöver de verkligen bry sig om sin pension? Svaret är ja!
Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF Pension.

Avsnitt 7Marcus Lindenius #7
I det här programmet får du tips om smarta verktyg som hjälper dig att få koll på pensionen. Gäst i studion är Marcus Lindenius på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Här hittar du Pensionsguiden på Konsumenternas.se


Ring och fråga Konsumenterna om pension på telefon 0200-22 58 00, vardagar kl 9-12

Avsnitt 6
Att få pension för sommarjobbet är inte jätteviktigt, men för den som ska plugga länge kan extrajobbet bli ett viktigt tillskott i den totala pensionspotten. Pengarna du får in i systemet när du är ung förräntar sig under många år och blir bottenplattan i din pensionsportfölj. HÄr hittar du blogginlägg om samma ämne:

Nybakad student – så slipper du jobba till 70
Planera sommarjobbet

Avsnitt 5
Våren är här och det är högsäsong för nyfödda bebisar. Bara kungahuset ska leverera två stycken den här våren. Vad ska man tänka på kring sin pension när man får barn? Hur påverkas pensionssparandet när man blir förälder? I den här podden går vi igenom vad man ska tänka på när man ändrar sina arbetstider. Gäst i studion är Charlotte Rosén, mamma till Olle. Tips hittar du här 

Avsnitt 4Orange kuvert_no_name
Ett avsnitt om varför man inte öppnar det orange kuvertet och om att man kan bli glad när man vågar ta tag i det . Dessutom får du tips om hur du gör dig själv till en vinnare varje månad – utan lotterivinster. 

Avsnitt 3
Varför ska jag tänka på pensionen när jag är ung? Niklas Svensson från Ung Privatekonomi gästar oss och ger sin syn på unga och pension
Inspelat den 4 februari 2016
Avsnitt 3_1

Avsnitt 2
Hur får man pensionspengarna att räcka till ett långt liv?
Inspelat den 3 december 2015

Avsnitt 1
Är du mitt i livet? Här är fem saker du bör tänka på för att få en bra pension
Inspelat den 12 november 2015

Du kan också lyssna på Minpensionspodden via iTunes >>

Basic CMYK

Varför en Minpensionspodd?

Vi har märkt att många spetsar öronen när vi pratar om pension. Även fast de tror att pension är svårt och krånligt blir de nyfikna. Därför har vi startat en Minpensionspodden där vi bjuder in dig i samtalet. Vi hoppas att podden ska ge dig nya insikter och att vi ska stärka ditt självförtroende i frågor som rör pension. För egentligen är inte pension så svårt. Tvärtom är det faktiskt ganska enkelt och spännande när du tar dig tid att förstå.

Om du har frågor eller vill prata med oss gör du det via mejl podd@minpension.se eller i sociala medier med taggen #minpensionspodden

Det är vi som gör podden

Kristina Kamp, pensionsekonom
Ulrica Loeb, poddens programledare
Maria Eklund, kommunikationsansvarig
Ansvarig utgivare: Johan Hellman, vice vd på Min Pension