Nu har vi kommit en bit in i januari och på minPension vill vi ta tillfället i akt och titta tillbaka på året som har passerat. En hel del har hänt på området pensioner, nya villkor för anställda i kommun och region, statligt anställda och pensionsgruppen är överens om att det ska vara möjligt att pausa uttag av tjänstepensioner.

Även på minPension.se har det hänt en hel del och vi ser fortsatta ökningar i användandet av våra olika tjänster. I det här inlägget tänkte vi belysa olika delar av vår statistik. Som vanligt i samband med avslutat kvartal publicerar vi kvartalsstatistik under fliken ”Statistik” här på bloggen.

Fler än 9 av 10 svenskar mellan 65 och 69 använder minPension

Man kan använda minPension från att man fyller 16 till och med att man fyller 80. När vi tittar på antalet användare per ålder, beräknat utifrån innevarande år och födelseåret, jämfört med Sveriges befolkning kan vi få en bild av vilken del av befolkningen som använder våra tjänster. På totalen ser vi att 60 procent av befolkningen mellan 16 och 80 har använt eller använder minPension. Vi är speciellt glada för att i användarna som är mellan 65 och 69 mer än 9 av 10 svenskar använt minPension.

Diagram 1 visar antalet registrerade användare som andel av Sveriges befolkning (SCB, M2023M10).

Fler nya användare än vad som bor i Örebro län

Under året har det tillkommit nästan 320 000 användare. Det är fler än antalet som bor i hela Örebro län (307 772, SCB 2022). Åldersfördelningen bland dessa visar att intresset för pensionskunskap är fortsatt stort i alla åldersgrupper och under 2023 utgjorde användare som är yngre än 40 år nästan 60 procent av alla nya användare. Användare yngre än 40 gjorde under året 4,7 miljoner prognoser och 775 000 användare i denna åldersgrupp loggade in. Detta innebär att användare yngre än 40 i genomsnitt gjort 6 prognoser under 2023.

Diagram 2 visar andelen nyregistrerade användare uppdelat på olika åldersgrupper.

48,7 miljoner prognoser under 2023

När det gäller våra användares aktivitet, ser vi att antalet inloggningar har ökat varje månad förutom under januari. Den procentuella ökningen visas i diagrammet med blå staplar och storleken på förändringen visas i den vänstra axeln. Den röda linjen visar antalet miljoner inloggningar varje månad under 2023.

Under året har vi som mest inloggningar under det första kvartalet. Vi ser även en stor ökning i antal inloggningar under månaderna som vanligtvis har varit lugnare. Totalt har antalet inloggningar ökat med 11 procent under 2023 jämfört med 2022. Under året har det gjorts 48,7 miljoner prognoser vilket är en ökning jämfört med 2022 med 23 procent. Att antalet prognoser ökar mer än antalet inloggningar innebär att användare överlag gör fler prognoser per besök än tidigare.

Vi ser även generellt stora ökningar i inloggningar per månad. Den procentuella ökningen jämfört med samma månad år 2022 visas i blått i diagram 3. Antal inloggningar per månad visas med den röda linjen. Generellt ser vi att aktiviteten framförallt har ökat under våra lugnare månader.

Diagram 3 visar förändringen i antal inloggningar (jämfört med samma månad år 2022) i blå staplar och antalet inloggningar per månad under år 2023 i rött.

Användarna av ”Överföra plan” ökade med 76 procent

Det finns flera olika verktyg för att göra prognoser på minPension, en av dessa är Uttagsplaneraren. I Uttagsplaneraren finns möjlighet att spara och jämföra flera olika uttagsplaner och när det är dags att påbörja uttag finns stöd att överföra valen direkt till tjänstepensionsbolaget. Användningen av Uttagsplaneraren kan delas upp i fyra steg:

  1. Användaren börjar göra prognoser i Uttagsplaneraren och bekantar sig med verktyget
  2. En eller flera planer sparas så att användaren lätt kan återkomma till planerna senare
  3. När användaren har bestämt sig för en uttagsplan som matchar användarens preferenser väljs den planen
  4. När uttaget närmar sig kan delar av den valda planen överföras till dom bolag som har stöd för funktionen

Diagram 4 visar förändringen i antal användare i Uttagsplanerarens olika steg mätt utifrån antalet användare i slutet av 2022.

I alla fyra steg ser vi stora ökningar i antalet användare jämfört med antalen vid slutet av 2022. Antalet användare som har valt och överfört en plan har ökat med 64 respektive 76 procent. Antalet som har gjort en prognos med verktyget och som sparat en plan har ökat med 22 respektive 30 procent.

Text: Ivar Wahlstein, statistiker på minPension