Den som funderar på att påbörja uttaget av sina pensioner har mycket att sätta sig in i. Olika regler och lagar gäller beroende på typ av pension. En lag som verkligen kan påverka den framtida ekonomin är reglerna om uttag av tjänstepensioner.

Medan den allmänna pensionen är väldigt flexibel under utbetalningen är tjänstepensionerna tvärtom oflexibla. Valet du gör när du påbörjar uttaget av en tjänstepension går inte att ändra. Du behöver alltså ha koll på hur lång tid du vill att pengarna ska betalas ut på och du kan inte pausa utbetalningen om du skulle önska det.

Men nu är en ändring på gång. Den nya pensionsgruppen har haft sitt första möte och där kom man överens om att genomföra en översyn med målet om ett mer flexibelt uttag av tjänstepensionen. 

Ossian Wennström från akademikernas centralorganisation Saco var en av experterna i en statlig utredning som tog upp den här frågan för flera år sedan. Vi bjöd honom till minPensionsPodden för att få höra mer om förslaget och vad det kan leda till.