Vad händer med pensionerna efter årsskiftet? Det berättar vi om i minPensionsPodden. Lyssna via länken eller i din poddkanal.

Vid årsskiften räknas de flesta pensioner om. Såväl inkomst-, pris och börsutveckling spelar in beroende på vilken pension det handlar om. Under januari får du som har utbetalning besked, per brev eller som digitalt utskick, om nya månadsbelopp och årets utbetalningsdagar från Pensionsmyndigheten och pensionsbolag. I de flesta fall kan du även logga in med Bank-ID hos de som betalar ut din pension för att få samma information.

Inkomstutvecklingen är svagare än tidigare

Löneutvecklingen i samhället har varit lite svagare på senare tid även om arbetslösheten fortfarande är relativt låg. Det innebär att de största delarna av den allmänna pensionen, inkomstpensionen och tilläggspensionen, räknas upp med 1 procent.

Inflationen gör sig fortfarande påmind

De pensioner som beror på prisutvecklingen som förmånsbestämd tjänstepension samt garantipension räknas upp för att man ska behålla sin köpkraft. För garantipensionen blir det 9,1 procent och för många förmånsbestämda tjänstepensioner blir det 6,5 eller 9,1 procent. Prisindexeringen för just förmånsbestämd tjänstepension ser olika ut beroende på vilken period som ska värdesäkras och pensionsbolagens nyckeltal (skillnaden mellan försäkringskapital och förväntade åtaganden).

Börsutvecklingen bättre än i fjol

Premiebestämd tjänstepension och premiepensionen beror på utvecklingen på finansmarknaderna. Traditionella försäkringar har ofta mellan 20-60 procent aktier och vanligtvis har man en lägre risk under utbetalning jämfört med när man var yrkesverksam. Utöver aktier är pensionen placerad i obligationer, alternativa investeringar och fastigheter. Traditionella försäkringar har garanterade belopp som ger en stabilitet vid utbetalning och återbäring (även kallad överskott) som varierar över tid. För fondförsäkring har de med aktiefonder den största omräkningen (positiv eller negativ) medan de med generations-, bland- eller räntefonder har lägre risk. Stockholmsbörsen och många andra av världens börser har haft en positiv utveckling under 2023 även om det är några dagar kvar när detta skrivs.

Sammantaget väntar en uppräkning av den samlade pensionen men det står inte i relation till inflationen så köpkraften urgröps. De som har lägst respektive högst pension, som får stora delar av sin inkomst från garantipension respektive förmånsbestämd tjänstepension, får störst uppräkningar vid detta årsskifte.

Allmän pension:

Inkomst- och tilläggspension + 1 procent.

Premiepension -3,9 till +14,5 procent (beroende på fondval/sparform).

Inkomstpensionstillägg förändras inte (beror på politiska beslut).

Garantipension +9,1 procent (följer prisbasbeloppet).

Tjänstepension:

Förmånsbestämd tjänstepension +6,5 till +9,1 procent (i många fall).

Premiebestämd tjänstepension -5 till +13 procent (i många fall, definitivt besked efter årsskiftet).

Privat pension:

Följer utvecklingen för premiebestämd tjänstepension (men utbetalningstiden är i regel kortare vilket kan leda till större procentuell omräkning av månadsbelopp).

I minPensionsPodden går vi igenom omräkningarna inför 2024 av de olika typerna av pensioner. Lyssna via länken eller i din poddkanal.

Text: Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minPension