Under de första månaderna på året dimper det ner en rad årsbesked för pensionen, digitalt eller i din brevlåda. De flesta känner nog till att det orange kuvert från Pensionsmyndigheten som beskriver den allmänna pensionen. Men man får även årsbesked för tjänstepensionen med olika avsändare beroende på var man jobbar.

Här är några viktiga punkter att stämma av:

  • Totalt värde. Du kan se hur mycket du har tjänat in till din pension (hur mycket som har betalats in och värdeutvecklingen).
  • Avgifter och kostnader. Kolla vilka avgifter som dras från din tjänstepension och din premiepension. I orange kuvert framgår t.ex. den genomsnittliga fondavgiften för premiepensionen (och om du betalar mer eller mindre än den). Din pension belastas även med årliga administrationskostnader och för tjänstepensionen syns avkastningsskatten (en årlig schablonskatt som du inte kan påverka).
  • Placeringsval. Du kan se ditt val av sparform, traditionell försäkring eller fondförsäkring. I många fall kan du också se ditt val av fonder.
  • Arvsvinster. Din pension ökar med arvsvinster när andra pensionssparare i samma åldersgrupp avlider. I unga år är beloppen små men med stigande ålder ökar det. Om du har återbetalningsskydd för tjänstepensionen får du inga arvsvinster eftersom din partner eller barn är förmånstagare.  
  • Skydd genom jobbet. Det kan även finnas information och belopp om försäkringsskydd som du har i din anställning vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och/eller uppsägning (alltså inte bara pension).

Efter att ha läst årsbeskeden är det många som besöker minPension för att få en helhetsbild. Men även här kan det uppstå frågor om vilka uppgifter som finns registrerade för enskilda inkomstår.

För den allmänna pensionen är det lätt att kolla pensionsrätter på Pensionsmyndighetens hemsida. När du är inloggad med e-legitimation kan du under ’Mina tjänster’ (högst upp till höger) välja ’Mina pensionskonton’ för att se pensionsgrundande inkomster och belopp långt tillbaka i tiden.

För kollektivavtalade tjänstepensioner kan du kolla vilka uppgifter som din arbetsgivare har rapporterat in hos valcentralerna eller direkt hos pensionsbolagen (det senare gäller förmånsbestämd eller individuell tjänstepension).

Förr om åren fick du sällan inbetalningar till tjänstepensionen om du var under 28 år, vikarie eller timanställd. Numera omfattas allt fler av avtal där man, utöver allmän pension, även börjar tjäna in tjänstepension på första jobbet (men dessa regler gäller inte retroaktivt).

Text: Dan Adolphson Björck, minPension