PPM-sparandet på plus trots ras

Man med cykel kollar i sin mobiltelefon

På två månader, mellan den sista januari och den sista mars,  föll värdet på PPM-fonderna med 263 miljarder kronor eller drygt 17 procent. Men trots raset är värdeutvecklingen på PPM-sparandet bättre än för inkomstpensionen.

Börsrasen till följd av coronapandemin påverkar även premiepensionssparandet. Marknadsvärdet har minskat dramatiskt på två månader.

Vid årsskiftet var det totala marknadsvärdet 1458 miljarder kronor. I slutet på januari hade det stigit ytterligare till 1485 miljarder kronor. Pensionsmyndighetens senaste uppdatering, från den sista mars, visar att fondvärdet då backat till 1222 miljarder kronor.

Tabell över fondrörelser år 2000 till 2020
Så har har marknadsvärdet och tillfört kapital utvecklats över tid.
Källa: Pensionsmyndigheten

Trots börsfallet så har ändå  PPM-sparandet en genomsnittlig årlig värdeutveckling på 6,3 procent ( 5,1procent realt), en minskning med 1,5 procent enheter från sista januari. Inkomstpensionens årliga värdeutveckling ligger på 3,1 procent ( 1,9 procent realt).

På individnivå har det förstås också skett förändringar. Pensionsmyndighetens månatliga stickprovsundersökning såg ut så här den sista januari.

Årlig genomsnittlig värdeutveckling i procent per 31 januari 2020

I tabellen ovan hade alla pensionssparare en positiv värdeutveckling, och över 2 miljoner hade en årlig värdeutveckling på mellan 8 och 10 procent. Det är den högsta stapeln i diagrammet.

Diagrammet nedanför visar utvecklingen per den sista mars.

Årlig genomsnittlig värdeutveckling i procent

Över 600 000 sparare har här en negativ värdeutveckling och i den högsta stapeln finns sparare som har en årlig värdeutveckling på mellan 6 och 8 procent.

Diagrammet visar värdeutvecklingen för alla sparare, både de som varit med från allra första början och de som just börjat tjäna in till sin allmänna pension. Vilka sparare som hamnat i den röda stapeln framgår inte, men det är inte otänkbart att det är sparare med relativt kort spartid. Då får ett börsfall större effekt.

Pensionärer som får utbetalningar från premiepensionen påvekas inte omedelbart av börsfallen. Utbetalningarna ligger kvar på samma nivå hela året.  Först nästa år kan utbetalningen minska om börskurserna inte vänt uppåt.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom minPension