Den 21 november 2023 genomförde vi en en planerad systemuppdatering av minPension. De flesta ändringarna skedde i tekniken och bakomliggande system, dessa kommer du nog inte att märka av alls. Men några förbättringar tror vi att du kommer att upptäcka nästa gång du besöker minPension. Vi berättar kort om dem här.

Möjligt att ansöka om din allmänna pension från Uttagsplaneraren

Nu kan du ansöka om din allmänna pension från Uttagsplaneraren. Det blir alltså möjligt att överföra valen för den allmänna pensionen i en sparad pensionsplan i Uttagsplaneraren digitalt till Pensionsmyndigheten.

På minPension finns nu systemstöd avseende din allmänna pension för att

  • ansöka om partiellt uttag (25, 50, 75 eller 100 procent, både för inkomst- och premiepension)
  • pausa uttag av inkomst- och premiepension

Navigeringen och informationen på minPension har anpassats

  • i hanteringen av pensionsplaner för olika uttagsscenarion
  • i aktivitetslistan när du har valt en pensionsplan för olika uttagsscenarion
  • för pensioner som är under utbetalning

Gör så här för att ansöka om din allmänna pension digitalt

Genom knappen ”Ansök direkt” överförs dina val i Uttagsplaneraren digitalt till Pensionsmyndigheten. Vid överföringen behöver du legitimera dig hos Pensionsmyndigheten med din e-legitimation. Den digitala ansökningsprocessen fortsätter sedan hos Pensionsmyndigheten.


Bekräfta din e-postadress

För att vi ska kunna nå dig med information om dina uppgifter på minPension behöver vi ha uppgifter om din e-postadress. Om du har missat att bekräfta den får du en uppmaning när du loggar in på ”Mina sidor”.

Texten i uppmaningen är

”Du har inte bekräftat din e-postadress. Det gör du genom att klicka på länken vi skickade till dig via e-post. Om du inte har fått vårt meddelande ska du se över dina uppgifter i Inställningar.

Så här ser informationen ut i fliken Inställningar. Här har du också möjlighet att skicka e-postmeddelandet igen.


Uppmaning att byta avtal när vi tror att uppgiften om ditt avtal är fel

För att vi ska kunna räkna dina prognoser på ett bra sätt är det viktigt att vi har rätt uppgift om ditt avtalsområde. Beräkningarna skiljer sig åt mellan till exempel ITP 1 och 2.

Om vi observerar att du saknar den typ av tjänstepension som ska finnas i ditt pensionsavtal får du nu en prognosvarning. Om vi till exempel har uppgifter om att du tillhör avtalsområde ITP2 och upptäcker att det saknas en förmånsbestämd tjänstepension i ditt innehav så får du en prognosvarning som uppmanar dig att ändra uppgiften om pensionsavtal. Ändringen gör du i fliken ”Inställningar” efter inloggning på minPension.

Tills vidare gäller denna förbättring för tjänstepensionerna

  • ITP2
  • PA16 avd 1 och 2

Successivt kommer funktionen införas för fler avtalsområden.


Ny text vid inloggning med BankID

För att logga in på minPension behöver du legitimera dig med din e-legitimation, oftast BankID. Vi har nu förstärkt BankID med ett budskap om att inte logga in på minPension på någon annans uppmaning. Till exempel om någon kontaktar dig via telefon och utger sig vara från minPension och ber dig att logga in.

Den nya texten i BankID är:
”Tänk på att inte logga in på någon annans uppmaning. Det kan vara ett försök till bedrägeri. Om du känner dig orolig kan du kontakta vår kundservice.”

Skärmbild av BankID-appen med ny text.

Uppdaterade färger, ikoner och hjälptexter

Alla ska kunna ta till sig informationen om sina pensioner på minPension.

För att öka tillgängligheten uppdaterar vi nu nyanserna i vissa färger i knappar och hjälptexter. Några symboler och knappar blir också lite större för att öka tydligheten.

Skärmbild som visar ny grön färg på knappen Logga in.

Uppdaterade villkor för pensionsavtalet PA16 avd 1 och 2

Vid årsskiftet börjar nya pensionsvillkor att gälla för anställda i staten. Vi har uppdaterat minPension för att följa de nya villkoren i PA16. Redan nu kan du som har PA16 se ändringarna på minPension.

minPension är uppdaterad med nya åldrar i PA16, avdelning 1 och 2 enligt de nya villkoren

  • Enligt de nya villkoren för PA16 avdelning 1 är det tidigaste uttaget för tjänstepensionen 63 år. För den som fortsätter att jobba pågår inbetalningen fram till 69 år.
  • Personer födda 1966 eller senare som har PA16 avdelning 2 kan tidigast ta ut sina pensioner vid 63 års ålder.
  • Personer födda 1965 eller tidigare kan fortfarande ta ut sin tjänstepension vid 61 år.
  • I avdelning 2 fortsätter inbetalningen av tjänstepension för den som jobbar fram till 69 år.
Skärmbild som visar uttagsålder från 63 år.
En bild som visar prognosen i Simulatorn med uttag av PA16 Avd 2, valbar från 63 år.

Anpassningar i Uttagsplaneraren

Om du har sparat en plan i Uttagsplaneraren där uttagsåldern på en eller flera pensioner inte längre är tillåten får du varningar om att du behöver uppdatera din plan för att komma vidare.

Uppmaning att åtgärda en sparad plan i Uttagsplaneraren.
Åtgärda en sparad plan i Uttagsplaneraren

När du öppnar en pension som behöver uppdateras får du en varning. Du behöver bekräfta eller ändra datumet för starten av det första uttaget för att kunna få en prognos och spara planen.

Ändra tidpunkt för uttagsstart i en pension PA16 Avd 2.
Ändra tidpunkt för uttagsstart i en pension PA16 Avd 2.

minPension har anpassats för uttagsregler inom PA16

Tar du ut den förmånsbestämda delen före 65 år kan du välja att den betalas ut med samma belopp livet ut eller med ett högre belopp fram till 65 år.

I Simulatorn införs ett nytt uttagsalternativ ”Eget belopp före 65” för den förmånsbestämda ålderspensionen i PA16 Avd 2.

Möjlighet att välja eget belopp före 65 år i Simulatorn

Möjlighet att välja eget belopp i Simulatorn.

Möjlighet att välja eget belopp före 65 år i Uttagsplaneraren

Möjligheten att välja eget belopp i Uttagsplaneraren

Observera att systemstöd fortfarande saknas i prognoserna på minPension för intjänande av tjänstepension PA16 Avd 2 efter 65 år. Denna funktion är under utveckling och kommer införas under våren 2024.