Den 1 juli 2024 kan de som är födda 1957 räkna med att få en extra insättning pengar på sitt skattekonto hos Skatteverket.

Pengarna är en kompensation för uteblivna skattelättnader när pensionsåldrarna i den allmänna pensionen höjdes vid årsskiftet.  

Förslaget i sin helhet kommer i regeringens höstbudget som kommer den 20 september, men redan nu har fyra partiledare för regeringspartierna och Sverigedemokraterna presenterat nyheten i en debattartikel.

Skattelättnaden innebär att grundavdraget höjs, alltså den gräns när du börjar betala skatt på dina inkomster. Åldersgränsen för att få det förhöjda grundavdraget ska gälla för den som vid beskattningsårets ingång har fyllt 66 år. Det går också att säga att reglerna gäller från det år du fyller 67 år. För den som är född 1958 är det de åldersgränserna som gäller.

När de nya åldersgränserna klubbades i riksdagen sommaren 2022 hade flera av 57:orna redan börjat ta ut sina pensioner. De fick alltså i efterhand veta att grundavdragshöjningen inte gällde för dem. De 57:or som fortfarande arbetar har däremot fått en skattereduktion på delar av sina inkomster.

Sammantaget ska omkring 110 000 personer omfattas av kompensationen som i genomsnitt innebär en skattelättnad på omkring 2 000 kronor i månaden för det här året.

Men variationerna är stora och beror på vilken inkomst du har.

Även födda 1959 berörs

År 2026 kommer åldersgränserna i den allmänna pensionen att höjas med ytterligare ett år. Även då höjs åldern för när du får skattelättnader i form av höjt grundavdrag. Lättnaden kommer då från det år du fyller 68 år, alltså om du vid beskattningsårets ingång har fyllt 67 år.

Regeringen vill nu att även de som är födda 1959 ska få behålla den nedre åldersgränsen och alltså få det förhöjda grundavdraget ett år tidigare, det år de fyller 67 år.

Förändringarna för 57:or och 59:or bedöms minska skatteintäkterna med tillsammans 6,6 miljarder kronor. Mer detaljer om förslaget kommer när höstbudgeten presenteras.

Text: Kristina Kamp, pensionsexpert på minPension